sobota, 26 listopada 2016

Reniferowe mini serniczki



Jutro ma podobno padać śnieg, grudzień za pasem, więc najwyższy czas na zimowe wypieki. Reniferowe mini serniczki pewnie spodobają się nie tylko dzieciom, ale ich wygląd i smak ucieszy także niejednego dorosłego.


Składniki na mini serniczki:
- 500g sernikowego twarogu (z wiaderka)
- ¾ szklanki białego cukru
- 1 jajko
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżka cukru waniliowego

Dekoracja:
- 1 białko
- cukier puder
- 12 sztuk precelków
- 12 czerwonych M&M’s
- płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:
Z podanej porcji przygotujemy dwanaście mini serniczków.
Foremkę do mufinek wykładamy papilotkami. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
Wszystkie składniki na serniczki wrzucamy do miski i szybko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nie miksujemy, bo masa zrobi się bardzo rzadka.
Napełniamy papilotki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 17-20 minut. Masa serowa powinna pozostać jasna, jednak jej góra w całości powinna być ścięta. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Pozostawiamy w spokoju na kilka godzin, najlepiej do następnego dnia. Nie usuwamy papilotek – do czasu całkowitego wystygnięcia i stężenia serniczki nie mają stabilnej konsystencji.
Po tym czasie ucieramy białko z cukrem pudrem. Cukier dodajemy pomału do czasu, aż lukier stanie się bielutki i bardzo gęsty. Wykładamy go łyżeczką na górę mini serniczków i delikatnie rozsmarowujemy.
Precelki ostrożnie kroimy na pół. Trzeba to robić zdecydowanie, a jednocześnie ostrożnie, bo lubią się łamać w miejscach, w których nie powinny. Układamy je na lukrze jako rogi renifera. Z czekoladowych płatków robimy oczy. Najwygodniej to zrobić za pomocą zwilżonego tępego końca patyczka do szaszłyków – pojedynczy czekoladowy płatek ładnie się nam do niego przylepi i bardzo łatwo będzie go przenieść i ułożyć w odpowiednim miejscu na lukrze. Na końcu umieszczamy czerwony M&M’s - to nos Rudolfa. Odstawiamy do związania lukru. Gotowe.



2 komentarze:

  1. Można pominąć rum w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można 😊Proponuję zamiast niego dodać gęstą śmietanę.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.