Jutro ma podobno padać śnieg,
grudzień za pasem, więc najwyższy czas na zimowe wypieki. Reniferowe mini
serniczki pewnie spodobają się nie tylko dzieciom, ale ich wygląd i smak
ucieszy także niejednego dorosłego.
Składniki na
mini serniczki:
- 500g sernikowego
twarogu (z wiaderka)
- ¾ szklanki
białego cukru
- 1 jajko
- 50g mąki
ziemniaczanej
- 2 łyżki
rumu
- 1 łyżka
cukru waniliowego
Dekoracja:
- 1 białko
- cukier
puder
- 12 sztuk
precelków
- 12 czerwonych
M&M’s
- płatki
czekoladowe
Sposób przygotowania:
Z podanej porcji przygotujemy
dwanaście mini serniczków.
Foremkę do mufinek wykładamy
papilotkami. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
Wszystkie składniki na serniczki
wrzucamy do miski i szybko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nie
miksujemy, bo masa zrobi się bardzo rzadka.
Napełniamy papilotki i wstawiamy
do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 17-20 minut. Masa serowa powinna pozostać
jasna, jednak jej góra w całości powinna być ścięta. Po upieczeniu wyjmujemy z
piekarnika i studzimy. Pozostawiamy w spokoju na kilka godzin, najlepiej do
następnego dnia. Nie usuwamy papilotek – do czasu całkowitego wystygnięcia i
stężenia serniczki nie mają stabilnej konsystencji.
Po tym czasie ucieramy białko z
cukrem pudrem. Cukier dodajemy pomału do czasu, aż lukier stanie się bielutki i
bardzo gęsty. Wykładamy go łyżeczką na górę mini serniczków i delikatnie
rozsmarowujemy.
Precelki ostrożnie kroimy na pół.
Trzeba to robić zdecydowanie, a jednocześnie ostrożnie, bo lubią się łamać w
miejscach, w których nie powinny. Układamy je na lukrze jako rogi renifera. Z
czekoladowych płatków robimy oczy. Najwygodniej to zrobić za pomocą zwilżonego
tępego końca patyczka do szaszłyków – pojedynczy czekoladowy płatek ładnie się
nam do niego przylepi i bardzo łatwo będzie go przenieść i ułożyć w odpowiednim
miejscu na lukrze. Na końcu umieszczamy czerwony M&M’s - to nos Rudolfa. Odstawiamy
do związania lukru. Gotowe.
Można pominąć rum w przepisie?
OdpowiedzUsuńMożna 😊Proponuję zamiast niego dodać gęstą śmietanę.
Usuń