Czekoladowo-serowa rozkosz, czyli wspaniały dodatek
do popołudniowej kawy. Puszyste, wilgotne, pyyyszne, a do tego atrakcyjnie
wyglądające. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że jego wykonanie nie
należy do szczególnie skomplikowanych i robi się je wręcz błyskawicznie.
Składniki na ciasto
czekoladowe:
- 100g brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 75ml wody
- 75ml oleju
Składniki na masę serową:
- 400g twarożku sernikowego
z wiaderka (u mnie ….)
- 1 budyń waniliowy bez
cukru
- 100g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Foremkę o wymiarach 20cm x 20cm wykładamy papierem
do pieczenia.
Zaczynamy od naszykowania masy serowej. W tym celu w
misce mieszamy dokładnie (najlepiej mikserem) ser, budyń oraz cukier. Gotowe.
Pora na ciemną część ciasta.
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Całe jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszystą masę, dodajemy wymieszane
wcześniej suche składniki, delikatnie mieszamy, wlewamy wodę oraz olej i
mieszamy krótko całość do dokładnego połączenia.
Ciemne ciasto wlewamy do przygotowanej foremki,
wyrównujemy.
Masę serową przekładamy do rękawa cukierniczego i
wyciskamy na górę czekoladowego ciasta serowe pasy w taki sposób, aby na końcu
utworzyły wzór kratki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez
termoobiegu) i pieczemy około 45-50 minut (do „suchego patyczka”).
Pięknie Ci wyszło Agnieszko :) Też je bardzo lubię, ale bardzo dawno nie piekłam
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)Jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, Pani Urszulo.
Usuń