piątek, 4 marca 2016

Poduszeczki



Czekoladowo-serowa rozkosz, czyli wspaniały dodatek do popołudniowej kawy. Puszyste, wilgotne, pyyyszne, a do tego atrakcyjnie wyglądające. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że jego wykonanie nie należy do szczególnie skomplikowanych i robi się je wręcz błyskawicznie.


Składniki na ciasto czekoladowe:
- 150g mąki pszennej tortowej
- 100g brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 75ml wody
- 75ml oleju

Składniki na masę serową:
- 400g twarożku sernikowego z wiaderka (u mnie ….)
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 100g cukru pudru


Sposób przygotowania:
Foremkę o wymiarach 20cm x 20cm wykładamy papierem do pieczenia.
Zaczynamy od naszykowania masy serowej. W tym celu w misce mieszamy dokładnie (najlepiej mikserem) ser, budyń oraz cukier. Gotowe. Pora na ciemną część ciasta.
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszystą masę, dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki, delikatnie mieszamy, wlewamy wodę oraz olej i mieszamy krótko całość do dokładnego połączenia.
Ciemne ciasto wlewamy do przygotowanej foremki, wyrównujemy.
Masę serową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na górę czekoladowego ciasta serowe pasy w taki sposób, aby na końcu utworzyły wzór kratki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy około 45-50 minut (do „suchego patyczka”).



4 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.