piątek, 27 stycznia 2017

Placki ziemniaczane



Bardzo lubię placki ziemniaczane, zarówno solo (posypane solą lub cukrem, z kleksem śmietany), jak i w wersjach z różnymi gulaszami. Niebo w gębie.


Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 2 cebule (w sumie około 330g)
- 2 duże jajka
- 5 kopiastych łyżek mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

- olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Obieramy ziemniaki i cebulę, a następnie trzemy na tarce. Starte warzywa wrzucamy do miski, dodajemy mąkę, jajka oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzany olej wykładamy łyżką cienkie placki i smażymy z obu stron na złoty kolor. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.