Bardzo lubię placki
ziemniaczane, zarówno solo (posypane solą lub cukrem, z kleksem śmietany), jak
i w wersjach z różnymi gulaszami. Niebo w gębie.
Składniki:
-
1kg ziemniaków
-
2 cebule (w sumie około 330g)
-
2 duże jajka
-
5 kopiastych łyżek mąki pszennej tortowej
-
2 łyżeczki soli
-
¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
-
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Obieramy ziemniaki i
cebulę, a następnie trzemy na tarce. Starte warzywa wrzucamy do miski, dodajemy
mąkę, jajka oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzany olej wykładamy
łyżką cienkie placki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.