Ostrzegam, że te kulki są bardzo niebezpieczne. Rozpływają się w
ustach powodując błogostan, same pchają się do rąk, nie sposób się im oprzeć i
na niektórych działają uzależniająco.
Składniki na
kulki:
- 400g słodzonego mleka
zagęszczonego (u mnie gostyńskie)
- 250g wiórków kokosowych
- 2 łyżki Malibu
- 100g białej czekolady
Dodatkowo:
- 35g płatków migdałowych
- 50g wiórków kokosowych do
obtaczania kulek
- małe papilotki na trufelki
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy mleko
zagęszczone oraz Malibu, wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy.
Roztapiamy czekoladę, wlewamy do
masy kokosowej i ponownie mieszamy.
Przykrywamy szczelnie miskę folią
spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki
schłodzoną masę i szykujemy sobie miskę z ciepłą wodą. Będziemy w niej płukać
ręce w trakcie tworzenia kulek. Masa jest klejąca i wilgotnymi dłońmi zdecydowanie
jest łatwiej wykonać tę pracę.
Łyżeczką nabieramy porcję masy,
rozpłaszczamy ją na dłoni, na środek wsypujemy trochę płatków migdałowych. Zagarniamy
masę kokosową do środka tworząc kulkę. Delikatnie kulamy ją w dłoniach, aby
wyrównać powierzchnię. Na koniec obtaczamy w wiórkach kokosowych i odkładamy do
papilotki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.