wtorek, 24 stycznia 2017

Kulki kokosowe



Ostrzegam, że te kulki są bardzo niebezpieczne. Rozpływają się w ustach powodując błogostan, same pchają się do rąk, nie sposób się im oprzeć i na niektórych działają uzależniająco.



Składniki na kulki:
- 400g słodzonego mleka zagęszczonego (u mnie gostyńskie)
- 250g wiórków kokosowych
- 2 łyżki Malibu
- 100g białej czekolady

Dodatkowo:
- 35g płatków migdałowych
- 50g wiórków kokosowych do obtaczania kulek
- małe papilotki na trufelki

Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy mleko zagęszczone oraz Malibu, wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy.
Roztapiamy czekoladę, wlewamy do masy kokosowej i ponownie mieszamy.
Przykrywamy szczelnie miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki schłodzoną masę i szykujemy sobie miskę z ciepłą wodą. Będziemy w niej płukać ręce w trakcie tworzenia kulek. Masa jest klejąca i wilgotnymi dłońmi zdecydowanie jest łatwiej wykonać tę pracę.
Łyżeczką nabieramy porcję masy, rozpłaszczamy ją na dłoni, na środek wsypujemy trochę płatków migdałowych. Zagarniamy masę kokosową do środka tworząc kulkę. Delikatnie kulamy ją w dłoniach, aby wyrównać powierzchnię. Na koniec obtaczamy w wiórkach kokosowych i odkładamy do papilotki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.