Sprawdzą
się zarówno jako przekąska na imprezę, piknik, jak również jako drugie
śniadanie do pracy i szkoły.
Składniki:
- 100g mąki pszennej
- 200ml mleka (u mnie 2%)
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki koncentratu
pomidorowego
- odrobina soli
- 200g szynki konserwowej
(cieniutko pokrojonej, jeśli chcemy grubsze plasterki, to będzie potrzeba
więcej)
- kilka liści sałaty
- ½ "wiaderka" serka
twarogowego Almette w wybranym smaku
- tłuszcz do smażenia
- 20 wykałaczek
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy: mleko, jajko, mąkę, sól i
koncentrat pomidorowy (nie może być grudek).
Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość
tłuszczu i smażymy naleśniki (z dwóch stron). Studzimy.
Zimne naleśniki smarujemy twarożkiem, na to
układamy (przyciskając) liście sałaty, a na końcu szynkę.
Ściśle zwijamy w roladki. Przy zwijaniu
trzeba uważać, bo naleśniki lubią się targać.
Każdego zwiniętego naleśnika kroimy na 5 części i
każdą część spinamy wykałaczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.