środa, 9 marca 2016

Naleśnikowe roladki



Sprawdzą się zarówno jako przekąska na imprezę, piknik, jak również jako drugie śniadanie do pracy i szkoły.


Składniki:
- 100g mąki pszennej
- 200ml mleka (u mnie 2%)
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- odrobina soli
- 200g szynki konserwowej (cieniutko pokrojonej, jeśli chcemy grubsze plasterki, to będzie potrzeba więcej)
- kilka liści sałaty
- ½ "wiaderka" serka twarogowego Almette w wybranym smaku
- tłuszcz do smażenia
- 20 wykałaczek

Sposób przygotowania:
W misce mieszamy: mleko, jajko, mąkę, sól i koncentrat pomidorowy (nie może być grudek).
Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość tłuszczu i smażymy naleśniki (z dwóch stron). Studzimy.
Zimne naleśniki smarujemy twarożkiem, na to układamy (przyciskając) liście sałaty, a na końcu szynkę.
Ściśle zwijamy w roladki. Przy zwijaniu trzeba uważać, bo naleśniki lubią się targać.
Każdego zwiniętego naleśnika kroimy na 5 części i każdą część spinamy wykałaczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.