niedziela, 27 listopada 2016

Mini serniczki bałwanki



Kolejna propozycja zimowych mini serniczków. Tym razem ze świąteczną nutą. Zapraszam do zabawy.



Składniki na mini serniczki:
- 500g sernikowego twarogu (z wiaderka)
- ¾ szklanki białego cukru
- 1 jajko
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:
- 1 łyżka roztopionego masła do wysmarowania foremki
- silikonowa foremka na mufinki

Dekoracja:
- 1 białko
- cukier puder
- 12 sztuk białych pianek marshmallow
- czerwona masa plastyczna (na nosy)
- płatki czekoladowe (na oczy)

Sposób przygotowania:
Z podanej porcji przygotujemy dwanaście mini serniczków.
Silikonową foremkę do mufinek smarujemy roztopionym masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
Wszystkie składniki na serniczki wrzucamy do miski i szybko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nie miksujemy, bo masa zrobi się bardzo rzadka.
Napełniamy papilotki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 17-20 minut. Masa serowa powinna pozostać jasna, jednak jej góra w całości powinna być ścięta. Po upieczeniu nie wyciągamy z piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Zimne zostawiamy w spokoju na kilka godzin. Nie wyjmujemy z foremki – do czasu całkowitego wystygnięcia i stężenia serniczki nie mają stabilnej konsystencji.
Po tym czasie ucieramy białko z cukrem pudrem. Cukier dodajemy pomału do momentu, aż lukier stanie się bielutki i bardzo gęsty. Wykładamy go łyżeczką na górę mini serniczków i delikatnie rozsmarowujemy.
Na środku każdego serniczka układamy piankę. Z czekoladowych płatków robimy oczy i przyklejamy je do pianek za pomocą lukru. Najwygodniej to zrobić za pomocą tępego końca patyczka do szaszłyków. Najpierw w miejscach, gdzie będą oczy robimy lukrowe plamki, a następnie (także za pomocą patyczka) przenosimy i przyklejamy czekoladowe płatki. Należy to robić partiami, bowiem lukier szybko twardnieje i traci lepkość.
Z masy plastycznej wałkujemy wałek o takiej grubości, jakie chcemy mieć nosy bałwanków. Jeden koniec rolkujemy na szpic. Szerszy koniec nosa zamaczamy w lukrze i naklejamy na piankę. Pozostały lukier wykładamy bałwankom na głowy.
Odstawiamy do związania lukru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.