Kolejna propozycja zimowych mini
serniczków. Tym razem ze świąteczną nutą. Zapraszam do zabawy.
Składniki na
mini serniczki:
- 500g sernikowego
twarogu (z wiaderka)
- ¾ szklanki
białego cukru
- 1 jajko
- 50g mąki
ziemniaczanej
- 2 łyżki
świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
- ½ łyżeczki
cynamonu
- 1 łyżka
cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 łyżka roztopionego
masła do wysmarowania foremki
- silikonowa
foremka na mufinki
Dekoracja:
- 1 białko
- cukier
puder
- 12 sztuk
białych pianek marshmallow
- czerwona masa
plastyczna (na nosy)
- płatki
czekoladowe (na oczy)
Sposób przygotowania:
Z podanej porcji przygotujemy
dwanaście mini serniczków.
Silikonową foremkę do mufinek smarujemy
roztopionym masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
Wszystkie składniki na serniczki
wrzucamy do miski i szybko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nie
miksujemy, bo masa zrobi się bardzo rzadka.
Napełniamy papilotki i wstawiamy
do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 17-20 minut. Masa serowa powinna pozostać
jasna, jednak jej góra w całości powinna być ścięta. Po upieczeniu nie
wyciągamy z piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Zimne zostawiamy
w spokoju na kilka godzin. Nie wyjmujemy z foremki – do czasu całkowitego
wystygnięcia i stężenia serniczki nie mają stabilnej konsystencji.
Po tym czasie ucieramy białko z
cukrem pudrem. Cukier dodajemy pomału do momentu, aż lukier stanie się bielutki
i bardzo gęsty. Wykładamy go łyżeczką na górę mini serniczków i delikatnie
rozsmarowujemy.
Na środku każdego serniczka układamy
piankę. Z czekoladowych płatków robimy oczy i przyklejamy je do pianek za
pomocą lukru. Najwygodniej to zrobić za pomocą tępego końca patyczka do
szaszłyków. Najpierw w miejscach, gdzie będą oczy robimy lukrowe plamki, a
następnie (także za pomocą patyczka) przenosimy i przyklejamy czekoladowe
płatki. Należy to robić partiami, bowiem lukier szybko twardnieje i traci
lepkość.
Z masy plastycznej wałkujemy
wałek o takiej grubości, jakie chcemy mieć nosy bałwanków. Jeden koniec
rolkujemy na szpic. Szerszy koniec nosa zamaczamy w lukrze i naklejamy na
piankę. Pozostały lukier wykładamy bałwankom na głowy.
Odstawiamy do związania lukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.