niedziela, 4 czerwca 2017

Kostka malinowa



Ciasto idealne na ciepły, słoneczny weekend – lekkie i orzeźwiające.


 Składniki na biszkopt:   (blaszka 28x19cm)
- 2 jajka (M)
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na warstwę owocową:
- 500g mrożonych malin
- 2 galaretki malinowe
- 600ml wody

Składniki na warstwę śmietanową:
- 400g śmietany 36%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60ml wody

Dodatkowo:
- 2 łyżki konfitury z malin
- 60g herbatników maślanych Leibniz
- świeże maliny do dekoracji


Sposób przygotowania:
Blaszkę o wymiarach 28x19cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Nadal ubijając pomału dodajemy cukier. Zmniejszamy mocno obroty i, delikatnie mieszając, dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąki z proszkiem do pieczenia.
Wlewamy ciasto do przygotowanej blaszki, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu). Pieczemy około 20 minut (do „suchego patyczka”). Wyjmujemy.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy, ale nie pozwalamy im stężeć.
Wystudzony biszkopt smarujemy konfiturą z malin. Do chłodnej galaretki wsypujemy mrożone maliny, mieszamy i tężejącą wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki.
W 60ml gorącej wody rozpuszczamy cukier wraz z żelatyną. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę z cukrem, energicznie mieszamy i od razu wykładamy na biszkopt z galaretką. Wyrównujemy, na górze układamy herbatniki i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ja najczęściej przygotowuję ciasto wieczorem i chłodzi się w lodówce całą noc.
Podajemy ze świeżymi malinami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.