Ciasto idealne na ciepły,
słoneczny weekend – lekkie i orzeźwiające.
Składniki na biszkopt: (blaszka
28x19cm)
-
2 jajka (M)
- 5
łyżek cukru
- 2
łyżki mąki ziemniaczanej
- 4
łyżki mąki pszennej
-
szczypta soli
- ½
łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na warstwę owocową:
-
500g mrożonych malin
- 2
galaretki malinowe
-
600ml wody
Składniki na warstwę śmietanową:
-
400g śmietany 36%
- 2
łyżki cukru
- 2
łyżeczki żelatyny
-
60ml wody
Dodatkowo:
- 2
łyżki konfitury z malin
-
60g herbatników maślanych Leibniz
-
świeże maliny do dekoracji
Sposób
przygotowania:
Blaszkę o wymiarach 28x19cm wykładamy papierem do
pieczenia.
Do miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz
proszek do pieczenia. Mieszamy.
Białka
ubijamy z solą na sztywną pianę. Nadal ubijając pomału dodajemy cukier.
Zmniejszamy mocno obroty i, delikatnie mieszając, dodajemy po jednym żółtku, a
następnie mąki z proszkiem do pieczenia.
Wlewamy
ciasto do przygotowanej blaszki, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu). Pieczemy około 20 minut (do „suchego patyczka”).
Wyjmujemy.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy, ale nie pozwalamy im
stężeć.
Wystudzony biszkopt smarujemy konfiturą z malin. Do chłodnej galaretki
wsypujemy mrożone maliny, mieszamy i tężejącą wylewamy na biszkopt. Wstawiamy
do lodówki.
W 60ml
gorącej wody rozpuszczamy cukier wraz z żelatyną. Studzimy. Śmietanę ubijamy na
sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę z cukrem, energicznie mieszamy i od
razu wykładamy na biszkopt z galaretką. Wyrównujemy, na górze układamy
herbatniki i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ja najczęściej przygotowuję
ciasto wieczorem i chłodzi się w lodówce całą noc.
Podajemy ze
świeżymi malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.