Najlepsza
rolada bezowa, jaką do tej pory jadłam. Jeśli macie na zbyciu białka, to
serdecznie polecam ten sposób ich utylizacji. Będziecie zachwyceni.
Inspiracją do
tego ciasta była rolada ze strony Domowe Wypieki (klik). Beza jest wykonana dokładnie
według zamieszczonego tam przepisu, natomiast do kremu wprowadziłam lekkie
modyfikacje.
Składniki na bezę:
- 4
białka ze średnich jajek (M)
- 230g
cukru
- 2
łyżeczki mąki ziemniaczanej z lekką górką
- 1
łyżeczka octu spirytusowego
Składniki na krem:
- 200g
słodkiej śmietany 30%
- 250g
serka mascarpone
- 2-3
łyżki przesianego cukru pudru
Dodatkowo:
- 250g
malin
Sposób przygotowania:
Blachę o wymiarach 24x34cm wykładamy papierem
do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 150°C (bez termoobiegu).
W misce miksera ubijamy białka na sztywną pianę,
a następnie (ciągle ubijając) pomału dodajemy cukier. Na końcu dodajemy ocet i
mąkę. Dokładnie mieszamy. Masa bezowa powinna być gęsta jak krem i błyszcząca.
Bezę rozsmarowujemy na przygotowanej blaszce,
zostawiając co najmniej 1,5cm odstęp od brzegów blaszki - beza rośnie podczas
pieczenia.
Pieczemy 25 minut na wysokości środkowej szyny
piekarnika.
Po
upieczeniu wyciągamy bezę i zostawiamy na kilka minut do przestudzenia. Na
blacie rozkładamy nowy arkusz papieru do pieczenia i przekładamy na niego
ostrożnie bezę, odwracając ją górą do dołu.
Gdy
beza całkiem ostygnie ubijamy na sztywno śmietanę i mieszamy z mascarpone oraz
cukrem pudrem.
Gotowy krem przekładamy na bezę i równo rozsmarowujemy. Na kremie układamy
maliny, lekko je wciskając. Na jednym krótszym boku zostawiamy pusty margines
bez owoców. Jest on konieczny, aby dobrze zwinąć roladę.
Pomagając sobie papierem do pieczenia, na którym leży beza, zwijamy od
krótszego boku roladę. Zaczynamy od tego boku, gdzie do samego brzegu są owoce.
Bok z pustym marginesem będzie kończył roladę.
Odstawiamy zwiniętą roladę na 10-20 minut do lodówki, aby "przyzwyczaiła
się" do kształtu. Po tym czasie możemy ją już podawać.
Przechowujemy w lodówce - może tam stać do dwóch dni.
Maliny można zastąpić innymi owocami, na przykład jagodami, truskawkami,
porzeczkami. Ich ilość oraz rodzaj zależy tylko i wyłącznie od naszej
fanaberii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.