Długo szukałam idealnego ciasta
na pizzę, ale nareszcie jest. Ciasto wychodzi bosko kruche od spodu, a przy tym
rozkosznie miękkie w środku. Jest do tego bajecznie łatwe w przygotowaniu i
wygodne, o ile można tak to określić. Wieczorem przygotowujemy ciasto i
wstawiamy je do lodówki. Następnego dnia wracamy z pracy, dodajemy dodatki do
pizzy, pieczemy i wcinamy. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- 400g mąki
pszennej tortowej
- 3g suchych
drożdży
- 240ml wody
- 30g oliwy
z oliwek
- 1 łyżeczka
soli
Dodatkowo:
- 3 łyżki
mąki krupczatki
- trochę
oliwy do wysmarowania miski „na leżakowanie”
- folia
spożywcza
Sposób
przygotowania:
Ciasto przygotowujemy wieczorem
przed dniem, kiedy planujemy piec pizzę.
Do miski robota kuchennego wrzucamy
wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy hakiem do chleba kilka minut, aż
ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Z gotowego ciasta formujemy kulę. Miskę (co najmniej dwa razy większą od obecnej
wielkości kuli ciasta) smarujemy oliwą i wkładamy do niej ciasto na pizzę.
Całość dokładnie/szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Następnego dnia, po przyjściu z
pracy, wyciągamy ciasto z lodówki. Dajemy mu około 30 minut na „dojście do
siebie”. Blaszkę do pieczenia (albo bardzo dużą prostokątną, albo dwie okrągłe)
wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąką krupczatką. Rozwałkowujemy
ciasto i wykładamy na blaszkę/blaszki, smarujemy ketchupem lub ulubionym sosem
pomidorowym i ozdabiamy składnikami, na które mamy ochotę, na przykład szynką,
warzywami, serami.
Z warzywami należy uważać,
ponieważ puszczają dużo soku i jeśli damy ich za dużo, to dosłownie zaleją nam
ciasto i nie będzie miało szans dobrze się upiec.
Gotową wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 250°C (bez termoobiegu) i pieczemy 12-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.