niedziela, 20 listopada 2016

Cukier waniliowy



Jeśli raz go zrobicie i użyjecie w swoich deserach, ciastach i ciasteczkach, to już nigdy nie będziecie chcieli wrócić do kupnego pseudo waniliowego cukru w sklepie, najczęściej sztucznego - wanilinowego.                                                                                                     



Składniki:
- 250g cukru
- 2 laski wanilii

Dodatkowo:
- szczelnie zamykany słoik

Sposób przygotowania:
Cukier wsypujemy do miski.
Waniliowe laski przecinamy na pół, zeskrobujemy nasionka i wrzucamy je do cukru. Palcami rozcieramy dokładnie nasionka z cukrem, aby ładnie się wymieszały. Puste połówki lasek wanilii kroimy na kilka większych kawałków i również mieszamy z cukrem.
Całość przesypujemy do szczelnie zamykanego słoika (najlepiej typu Wecka) i odstawiamy na około dwa tygodnie. Potem pozostaje nam już tylko cieszyć się naturalnym aromatem do ciast o deserów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.