Jeśli raz go zrobicie i użyjecie w swoich deserach, ciastach i ciasteczkach,
to już nigdy nie będziecie chcieli wrócić do kupnego pseudo waniliowego cukru w sklepie,
najczęściej sztucznego - wanilinowego.
Składniki:
- 250g cukru
- 2 laski
wanilii
Dodatkowo:
- szczelnie
zamykany słoik
Sposób
przygotowania:
Cukier wsypujemy do miski.
Waniliowe laski przecinamy na
pół, zeskrobujemy nasionka i wrzucamy je do cukru. Palcami rozcieramy dokładnie
nasionka z cukrem, aby ładnie się wymieszały. Puste połówki lasek wanilii kroimy
na kilka większych kawałków i również mieszamy z cukrem.
Całość przesypujemy do szczelnie
zamykanego słoika (najlepiej typu Wecka) i odstawiamy na około dwa tygodnie.
Potem pozostaje nam już tylko cieszyć się naturalnym aromatem do ciast o
deserów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.