wtorek, 1 listopada 2016

Jabłkowe róże



Pamiętacie jesienne jabłkowe róże? Swego czasu przepis na nie bił rekordy popularności. Mamy jesień, więc czas na odświeżenie. Receptura i sposób wykonania wg przepisu z blogu Cooking with Manuela.


Składniki:
- 2 czerwone jabłka
- sok z ½ cytryny
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 łyżki konfitur morelowych
- cukier puder
- cynamon
- masło do wysmarowania formy na mufinki
- forma na mufinki (najlepiej silikonowa)

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180-190°C (bez termoobiegu).

Jabłko przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Tak przygotowane połówki jabłka kroimy na cienkie plasterki.

Do żaroodpornej miseczki wlewamy szklankę wody i dodajemy do niej sok z ½ cytryny. Mieszamy, po czym wrzucamy do płynu plasterki jabłka i wstawiamy całość na 3-4 minuty do mikrofalówki. Dokładnie odcedzamy.

Konfitury mieszamy z 1 łyżką wody (w oryginalnym przepisie są 2) i podgrzewamy minutę w mikrofalówce.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy, podsypując z razie potrzeby cukrem pudrem. Kroimy  wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. Każdy pasek smarujemy po środku konfiturami. Wzdłuż jednego z dłuższych boków układamy plasterki jabłka (na zakładkę), posypujemy cynamonem, składamy na pół wzdłuż dłuższego boku i zwijamy, jak ślimaczka.

Wkładamy do wysmarowanej masłem formy na muf inki i pieczemy około 40-45 minut.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Miłego dnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.