Pamiętacie jesienne jabłkowe
róże? Swego czasu przepis na nie bił rekordy popularności. Mamy jesień, więc
czas na odświeżenie. Receptura i sposób wykonania wg przepisu z blogu Cooking with Manuela.
Składniki:
- 2 czerwone
jabłka
- sok z ½ cytryny
- opakowanie
ciasta francuskiego
- 3 łyżki
konfitur morelowych
- cukier
puder
- cynamon
- masło do
wysmarowania formy na mufinki
- forma na mufinki
(najlepiej silikonowa)
Sposób
przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180-190°C (bez termoobiegu).
Jabłko przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo
nasienne. Tak przygotowane połówki jabłka kroimy na cienkie plasterki.
Do żaroodpornej miseczki wlewamy szklankę
wody i dodajemy do niej sok z ½ cytryny. Mieszamy, po czym wrzucamy do płynu
plasterki jabłka i wstawiamy całość na 3-4 minuty do mikrofalówki. Dokładnie
odcedzamy.
Konfitury mieszamy z 1 łyżką wody (w
oryginalnym przepisie są 2) i podgrzewamy minutę w mikrofalówce.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, podsypując
z razie potrzeby cukrem pudrem. Kroimy wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. Każdy pasek
smarujemy po środku konfiturami. Wzdłuż jednego z dłuższych boków układamy plasterki
jabłka (na zakładkę), posypujemy cynamonem, składamy na pół wzdłuż dłuższego boku
i zwijamy, jak ślimaczka.
Wkładamy do wysmarowanej masłem formy na muf
inki i pieczemy około 40-45 minut.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Miłego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.