Pulpety, niby klasyka, a jednak nie do końca. Proponuję Wam mięsne kulki z
niespodzianką w sosie paprykowo-pomidorowo-cebulowym. Podane z ryżem lub spaghetti
miło załoskoczą Wasze podniebienia.
Składniki na pulpety:
- 400g mielonego mięsa wieprzowego
- 400g mielonego mięsa wołowego
- 2 jajka
- ½ szklanki tartej bułki
- 1 ząbek czosnku
- pęczek szczypiorku
- 100g żółtego sera (np. edamskiego)
- 6-7 suszonych pomidorów
- klarowane masło do smażenia
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki na sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry
- 1 duża cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 3 krople tabasco
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Z podanej porcji wychodzi
około 23-25 pulpetów.
Szczypiorek drobno siekamy,
ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Żółty ser kroimy w kostkę o
boku około 8mm. Suszone pomidory kroimy na 4 części.
Do miski wrzucamy mielone mięso,
dodajemy jajka, tartą bułkę, szczypiorek i czosnek. Doprawiamy solą oraz
pieprzem.
Zwilżamy dłonie (dzięki
temu mięso nie będzie się do nich kleić). Łyżką nabieramy porcję mięsa. Formujemy
z niego kulkę, którą następnie mocno spłaszczamy na placuszek. Na środku
układamy kostkę sera wraz z kawałkiem suszonego pomidora i zalepiamy, ponownie
formując kulkę. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników.
W głębokiej patelni (musi
się nam w niej później zmieścić całe danie wraz z sosem) roztapiamy klarowane
masło i przesmażamy ze wszystkich stron pulpety. Należy pamiętać, aby często je
odwracać by mogły się równomiernie smażyć. Dzięki temu nam nie popękają.
Obsmażone zdejmujemy z patelni i układamy na papierowym kuchennym ręczniku.
Tłuszczu pozostałego ze
smażenia nie wylewamy. Przyda się nam na późniejszym etapie.
Obieramy cebulę oraz odłożony
do sosu ząbek czosnku, z papryk usuwamy gniazda nasienne. Następnie cebulę i
płaty papryki kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni szklimy cebulę,
dodajemy paprykę razem z czosnkiem i przesmażamy 2-3 minuty. Całość zalewamy
pomidorami z puszki, dodajemy tabasco, gałkę muszkatołową oraz kardamon.
Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10 minut. Po tym czasie do sosu
wkładamy pulpety, wlewamy wino i dusimy jeszcze do 15 minut.
Podajemy z ryżem lub
spaghetti.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.