niedziela, 4 grudnia 2016

Pulpety z niespodzianką w cyrwonym



Pulpety, niby klasyka, a jednak nie do końca. Proponuję Wam mięsne kulki z niespodzianką w sosie paprykowo-pomidorowo-cebulowym. Podane z ryżem lub spaghetti miło załoskoczą Wasze podniebienia.


Składniki na pulpety:
- 400g mielonego mięsa wieprzowego
- 400g mielonego mięsa wołowego
- 2 jajka
- ½ szklanki tartej bułki
- 1 ząbek czosnku
- pęczek szczypiorku
- 100g żółtego sera (np. edamskiego)
- 6-7 suszonych pomidorów
- klarowane masło do smażenia
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki na sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry
- 1 duża cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 3 krople tabasco
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Z podanej porcji wychodzi około 23-25 pulpetów.

Szczypiorek drobno siekamy, ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Żółty ser kroimy w kostkę o boku około 8mm. Suszone pomidory kroimy na 4 części.

Do miski wrzucamy mielone mięso, dodajemy jajka, tartą bułkę, szczypiorek i czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Zwilżamy dłonie (dzięki temu mięso nie będzie się do nich kleić). Łyżką nabieramy porcję mięsa. Formujemy z niego kulkę, którą następnie mocno spłaszczamy na placuszek. Na środku układamy kostkę sera wraz z kawałkiem suszonego pomidora i zalepiamy, ponownie formując kulkę. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników.


W głębokiej patelni (musi się nam w niej później zmieścić całe danie wraz z sosem) roztapiamy klarowane masło i przesmażamy ze wszystkich stron pulpety. Należy pamiętać, aby często je odwracać by mogły się równomiernie smażyć. Dzięki temu nam nie popękają. Obsmażone zdejmujemy z patelni i układamy na papierowym kuchennym ręczniku.

Tłuszczu pozostałego ze smażenia nie wylewamy. Przyda się nam na późniejszym etapie.

Obieramy cebulę oraz odłożony do sosu ząbek czosnku, z papryk usuwamy gniazda nasienne. Następnie cebulę i płaty papryki kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni szklimy cebulę, dodajemy paprykę razem z czosnkiem i przesmażamy 2-3 minuty. Całość zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy tabasco, gałkę muszkatołową oraz kardamon. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10 minut. Po tym czasie do sosu wkładamy pulpety, wlewamy wino i dusimy jeszcze do 15 minut.

Podajemy z ryżem lub spaghetti.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.