Ostatnio zagościła w moim
menu śniadaniowym szakszuka – szybka w przygotowaniu, cudnie ciepła w te zimne
dni i sycąca. Oto jedna z jej twarzy.
Składniki:
- 390g pomidorów (3 średnie)
- 130g czerwonej papryki (połowa drugiej)
- 2 średnie jajka
- 90g kiełbasy
- 1/2 łyżki klarowanego masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty oregano
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
-
świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Pomidorom nacinamy skórkę i sparzamy wrzącą wodą.
Zdejmujemy skórę. Kroimy na ćwiartki i filetujemy, usuwając całe gniazda
nasienne.
Paprykę myjemy, także usuwamy gniazdo nasienne. Ząbek
czosnku obieramy i siekamy bardzo drobno.
wyfiletowane pomidory, paprykę oraz kiełbasę kroimy w
kostkę.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i krótko
przesmażamy czosnek. Dodajemy kiełbasę - smażymy 2 minuty. Dodajemy paprykę,
pomidory, oregano oraz sól i pieprz - mieszamy.
Smażymy na silnym ogniu przez około 4 minuty już nie
mieszając. Dzięki temu odparujemy płyn, a pomidory nie zamienią się nam w
przecier.
Wbijamy jajka, doprawiamy solą i zmniejszamy ogień.
Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 3 minuty - aż do ścięcia
białka.
Podajemy
ze świeżą bazylią i pieczywem.
oj jak ja lubię szakszukę. Jednak zima nie robię, bo te pomidory nie są takie jak potrzeba. Spróbuj dodac kiedyś bakłażana. Oj, jak pyszna z bakłażanem
OdpowiedzUsuń