czwartek, 21 września 2017

Szakszuka - wariacja z papryką i kiełbasą



Ostatnio zagościła w moim menu śniadaniowym szakszuka – szybka w przygotowaniu, cudnie ciepła w te zimne dni i sycąca. Oto jedna z jej twarzy.



Składniki:
- 390g pomidorów (3 średnie)
- 130g czerwonej papryki (połowa drugiej)
- 2 średnie jajka
- 90g kiełbasy
- 1/2 łyżki klarowanego masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty oregano
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania:
- świeża bazylia

Sposób przygotowania:
Pomidorom nacinamy skórkę i sparzamy wrzącą wodą. Zdejmujemy skórę. Kroimy na ćwiartki i filetujemy, usuwając całe gniazda nasienne.
Paprykę myjemy, także usuwamy gniazdo nasienne. Ząbek czosnku obieramy i siekamy bardzo drobno.
wyfiletowane pomidory, paprykę oraz kiełbasę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i krótko przesmażamy czosnek. Dodajemy kiełbasę - smażymy 2 minuty. Dodajemy paprykę, pomidory, oregano oraz sól i pieprz - mieszamy.
Smażymy na silnym ogniu przez około 4 minuty już nie mieszając. Dzięki temu odparujemy płyn, a pomidory nie zamienią się nam w przecier.
Wbijamy jajka, doprawiamy solą i zmniejszamy ogień. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 3 minuty - aż do ścięcia białka.
Podajemy ze świeżą bazylią i pieczywem.


1 komentarz:

  1. oj jak ja lubię szakszukę. Jednak zima nie robię, bo te pomidory nie są takie jak potrzeba. Spróbuj dodac kiedyś bakłażana. Oj, jak pyszna z bakłażanem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.