Miękkie drobiowe kąski w aromatycznym sosie.
Składniki:
- 600g filetu z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 120ml śmietanki 30%
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
Sposób przygotowania:
W kubeczku mieszamy miód, musztardę, jedną łyżkę oleju
oraz kurkumę. To nasza marynata.
Filet z kurczaka kroimy na cienkie paski. Wrzucamy,
zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na
ćwiartki, a następnie w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę -
tylko do momentu, aby się zeszkliła. Dodajemy paprykę i krótko przesmażamy.
Następnie wrzucamy zamarynowane mięso, mieszamy i smażymy do chwili, aż
odparuje większość płynu.
Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą oraz
pieprzem i dusimy chwilę do lekkiego zredukowania sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.