poniedziałek, 25 września 2017

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym



Miękkie drobiowe kąski w aromatycznym sosie. 


 Składniki:
- 600g filetu z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 120ml śmietanki 30%
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania:
W kubeczku mieszamy miód, musztardę, jedną łyżkę oleju oraz kurkumę. To nasza marynata.

Filet z kurczaka kroimy na cienkie paski. Wrzucamy, zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę - tylko do momentu, aby się zeszkliła. Dodajemy paprykę i krótko przesmażamy. Następnie wrzucamy zamarynowane mięso, mieszamy i smażymy do chwili, aż odparuje większość płynu.

Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dusimy chwilę do lekkiego zredukowania sosu.

Podajemy z brązowym ryżem lub kaszą gryczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.