środa, 20 września 2017

Drobiowe siekańce z piekarnika



Proste siekane kotlety pieczone w piekarniku. Bez tłuszczu i z mnóstwem warzyw. Doskonale smakują podane z sosem czosnkowym i świeżym koperkiem.


Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 2 duże jajka (L)
- 230g cukinia (1 średnia)
- 250g czerwonej papryki (1 duża)
- 360g marchewki (2 sztuki)
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki tartej bułki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Marchewki i cebulę obieramy, cukinię i paprykę myjemy, usuwamy z papryki gniazdo nasienne. Marchew, cukinię oraz paprykę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte warzywa posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Cebulę oraz filet z kurczaka i czosnek bardzo drobno siekamy.
Solidnie odciskamy starte warzywa z soku, a następnie dodajemy posiekane mięso z cebulą i czosnkiem. Dorzucamy koperek, jajka, przyprawy, mąkę oraz tartą bułkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy porcje masy mięsno-warzywnej i formujemy kotlety o grubości około 1cm. Z podanej porcji wychodzi 11-12 kotletów.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu). Pieczemy 30 minut.
Podajemy sosem czosnkowym i koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.