czwartek, 14 grudnia 2017

Roladki indycze ze szpinakiem i kurkami



Kuszący zarówno dla oczu, jak i podniebienia sposób na podanie filetu z indyka. 


 Składniki:
- 10 sznycli z filetu z piersi indyka (w sumie ok. 800g)
- 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 60g świeżych liści szpinaku
- 1 czerwona papryka
- ostra musztarda
- 10 wykałaczek
- 300g świeżych kurek
- 2 łyżki klarowanego masła
- 700ml bulionu
- 60ml śmietanki 30%
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz


 Sposób przygotowania:
Kurki myjemy i oczyszczamy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i dzielimy na 10 kawałków. Szpinak dokładnie myjemy.
Sznycle z indyka delikatnie rozbijamy, smarujemy musztardą, na której rozkładamy warstwę liści szpinaku i kawałek papryki. Zwijamy ściśle roladkę, owijamy plastrem szynki i spinamy wykałaczką. 

Gotowe roladki przesmażamy na klarowanym maśle ze wszystkich stron. Usuwamy wykałaczki. Układamy roladki w garnku, zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu około 30-40 minut.

Na pozostałym ze smażenia roladek tłuszczu przesmażamy przez 3-4 minuty posolone i popieprzone kurki. Następnie wrzucamy je do bulkających roladek w bulionie i dusimy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mąkę mieszamy ze śmietanką, wlewamy do duszących się roladek z kurkami, mieszamy i gotujemy 2-3 minuty.
Podajemy z ryżem, kluskami lub kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.