Przepyszne
pierogi z sezonowym nadzieniem z botwinki i sera feta. Pomysł na farsz
podpatrzyłam na Dusiowej Kuchni. Gorąco polecam, bo są pyszne.
Składniki na ciasto pierogowe:
- 400g mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka gorącej wody (wrzątku)
- mąka do podsypywania podczas wałkowania
Składniki na farsz:
- 2 duże pęczki botwinki
- 270g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- ½ dużego pęczku szczypiorku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1½ łyżki
klarowanego masła
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ½ dużego pęczku szczypiorku
- roztopione masło
Sposób
przygotowania:
Do
miski robota kuchennego (używamy haka do chleba) wsypujemy mąkę, zalewamy
wrzątkiem i mieszamy do połączenia. Następnie zagniatamy ręcznie ciepłe ciasto aż
do uzyskania jednolitej struktury. Wkładamy do worka i pozwalamy ciastu „odpocząć”
(około 20 minut).
W tym
czasie myjemy botwinkę i osuszamy. Całą drobno kroimy (liście, łodyżki i młode
buraczki). Przesmażamy na klarowanym maśle do momentu, aż młode buraczki zrobią
się miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do chłodnej
botwinki dodajemy fetę oraz posiekany szczypiorek, a następnie mieszamy,
doprawiając do smaku solą i pieprzem. Farsz powinien być wyrazisty w smaku – w przeciwnym
wypadku pierogi będą mdłe.
Ciasto
na pierogi rozwałkowujemy cienko, delikatnie podsypując mąką, aby nie lepiło
się do blatu/stolnicy. Nie można jednak mąki dodawać zbyt dużo, bo pierogi nie
będą się chciały sklejać i będą się nam rozpadać podczas gotowania, a poza tym wyjdą
twarde.
Za
pomocą szklanki wykrawamy kółka, na środek każdego układamy łyżeczkę farszu i
starannie sklejamy.
W
garnku zagotowujemy osoloną delikatnie wodę z 2 łyżkami oleju. Pierogi wrzucamy
partiami na wrzątek. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze chwilę, około minuty.
Uważamy, aby nam się nie rozgotowały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.