sobota, 17 czerwca 2017

Pierogi z botwinką



Przepyszne pierogi z sezonowym nadzieniem z botwinki i sera feta. Pomysł na farsz podpatrzyłam na Dusiowej Kuchni. Gorąco polecam, bo są pyszne.


Składniki na ciasto pierogowe:
- 400g mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka gorącej wody (wrzątku)
- mąka do podsypywania podczas wałkowania

Składniki na farsz:
- 2 duże pęczki botwinki
- 270g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- ½ dużego pęczku szczypiorku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1½  łyżki klarowanego masła

Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ½ dużego pęczku szczypiorku
- roztopione masło

Sposób przygotowania:
Do miski robota kuchennego (używamy haka do chleba) wsypujemy mąkę, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do połączenia. Następnie zagniatamy ręcznie ciepłe ciasto aż do uzyskania jednolitej struktury. Wkładamy do worka i pozwalamy ciastu „odpocząć” (około 20 minut).
W tym czasie myjemy botwinkę i osuszamy. Całą drobno kroimy (liście, łodyżki i młode buraczki). Przesmażamy na klarowanym maśle do momentu, aż młode buraczki zrobią się miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Do chłodnej botwinki dodajemy fetę oraz posiekany szczypiorek, a następnie mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Farsz powinien być wyrazisty w smaku – w przeciwnym wypadku pierogi będą mdłe.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy cienko, delikatnie podsypując mąką, aby nie lepiło się do blatu/stolnicy. Nie można jednak mąki dodawać zbyt dużo, bo pierogi nie będą się chciały sklejać i będą się nam rozpadać podczas gotowania, a poza tym wyjdą twarde. 

Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, na środek każdego układamy łyżeczkę farszu i starannie sklejamy.

W garnku zagotowujemy osoloną delikatnie wodę z 2 łyżkami oleju. Pierogi wrzucamy partiami na wrzątek. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze chwilę, około minuty. Uważamy, aby nam się nie rozgotowały.

Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu, polewamy masłem i posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem. Od razu podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.