Mocno owocowe, wilgotne, po
prostu zniewalające.
Składniki na spód: (blaszka
28x19cm)
-
1 żółtko z dużego jajka (L)
-
50g cukru
-
120g mąki pszennej tortowej
-
50g tartych migdałów
-
100g masła
- 1
łyżka gęstej śmietany
- ½
łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na warstwę owocową:
-
500g moreli
- około
2 łyżki proszku z budyniu waniliowego
Składniki na bezę:
- 5
białek z dużych jajek (L)
- 2
łyżki mąki ziemniaczanej
- 1
łyżka octu spirytusowego
-
300g cukru
-
50g płatków migdałowych
Sposób
przygotowania:
Blaszkę o wymiarach 20x20cm wykładamy papierem do
pieczenia.
Wszystkie składniki na spód ciasta szybko zagniatamy,
wkładamy do woreczka, a następnie do lodówki, gdzie chłodzimy je przez około
pół godziny.
Morele myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy
pestki.
Schłodzonym ciastem wylepiamy przygotowaną blaszkę,
nakłuwamy cały placek widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C
(bez termoobiegu) i pieczemy około 15 minut, do lekkiego zrumienienia.
Wyjmujemy, studzimy.
Białka
ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając pomału dodajemy cukier. Zmniejszamy
mocno obroty i, delikatnie mieszając, dodajemy mąkę oraz ocet. Masa powinna być
sztywna i błyszcząca.
Na
podpieczonym spodzie układamy połówki moreli, posypujemy proszkiem budyniowym i
na górę wykładamy masę bezową. Wyrównujemy, posypujemy płatkami migdałowymi.
Ponownie wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu).
Pieczemy około 20 minut, ale po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku
jeszcze na 25 minut. Po tym czasie wyciągamy je i pozwalamy całkowicie się
wystudzić.
jak z morelami to musi być pyszne. I tak wyglada
OdpowiedzUsuń