Delikatnie odmienna wersja
popularnego ciasta Jamajka dostosowana do gustu domowników, którzy nie
przepadają za cytrynową galaretką. Zapraszam.
Składniki na ciasto
czekoladowe:
- 220g mąki pszennej
tortowej
- 25g ciemnego kakao
- 100g tartych migdałów
- 150g brązowego cukru
- 3 jajka
- 250g jogurtu naturalnego
(u mnie Zott)
- 1 łyżka domowego ekstraktu
waniliowego
- ¾ łyżeczki proszku do
pieczenia
- ½ łyżeczki sody
oczyszczonej
Składniki na warstwę owocową:
- 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 600ml gorącej wody
- 800g bananów
- sok z ½ cytryny
Składniki na poncz:
- sok z ½ cytryny
- 60ml rumu
- 30ml przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na warstwę śmietanową:
-
400g śmietany 36%
- 2
łyżki cukru
- 2
łyżeczki żelatyny
-
60ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe najlepiej
upiec dzień wcześniej. Wtedy spokojnie się wystudzi i lepiej będzie się nam je
kroiło. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Blaszkę o wymiarach 28cm x
19cm wykładamy papierem do pieczenia.
W misce mieszamy suche
składniki, tj.: mąkę, kakao, tarte migdały, proszek do pieczenia oraz sodę
oczyszczoną.
Masło ucieramy z cukrem na
jasną, puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy jajka, jogurt oraz ekstrakt
waniliowy. Masa może się ściąć, ale to w niczym nie przeszkadza.
W dalszym ciągu ucieramy i pomału dodajemy
wymieszane wcześniej suche składniki. Mieszamy do dokładnego połączenia.
Ciasto wlewamy do przygotowanej foremki,
wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez
termoobiegu) i pieczemy około 55-60 minut (do „suchego patyczka”). Wyjmujemy z
piekarnika i studzimy.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 600ml gorącej
wody, studzimy.
Z zimnego ciasta odkrawamy od góry warstwę o
grubości około pół centymetra, a następnie uzyskany cienki plaster dokładnie
kruszymy (na „piasek”).
Pozostałe ciasto przekrawamy na pół – mają powstać
dwa równej grubości placki. Górny placek delikatnie odkładamy na bok, natomiast
dolny nasączamy połową ponczu i smarujemy dżemem.
Banany obieramy ze skórek, przekrawamy na pół i ze
wszystkich stron smarujemy sokiem z cytryny (dzięki temu nie będą ciemniały).
Układamy na placku posmarowanym dżemem. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy
do lodówki.
Gdy galaretka się zetnie, przygotowujemy śmietanę.
W 60ml gorącej wody rozpuszczamy
cukier wraz z żelatyną. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
przestudzoną żelatynę z cukrem, energicznie mieszamy i od razu 2/3 wykładamy na
galaretkę. Przykrywamy drugim plackiem, nasączamy resztą ponczu, rozsmarowujemy
pozostałą śmietanę, posypujemy rozkruszonym ciastem i delikatnie uklepujemy.
Wstawiamy na kilka godzin do
lodówki, a najlepiej na całą noc – wtedy ciasto się „przegryzie” i będzie
smaczniejsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.