czwartek, 15 czerwca 2017

Jamajka




Delikatnie odmienna wersja popularnego ciasta Jamajka dostosowana do gustu domowników, którzy nie przepadają za cytrynową galaretką. Zapraszam.


Składniki na ciasto czekoladowe:
- 200g miękkiego masła
- 220g mąki pszennej tortowej
- 25g ciemnego kakao
- 100g tartych migdałów
- 150g brązowego cukru
- 3 jajka
- 250g jogurtu naturalnego (u mnie Zott)
- 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na warstwę owocową:
- 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 600ml gorącej wody
- 800g bananów
- sok z ½ cytryny

Składniki na poncz:
- sok z ½ cytryny
- 60ml rumu
- 30ml przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru pudru

Składniki na warstwę śmietanową:
- 400g śmietany 36%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60ml gorącej wody

Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Wtedy spokojnie się wystudzi i lepiej będzie się nam je kroiło. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Blaszkę o wymiarach 28cm x 19cm wykładamy papierem do pieczenia.
W misce mieszamy suche składniki, tj.: mąkę, kakao, tarte migdały, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy jajka, jogurt oraz ekstrakt waniliowy. Masa może się ściąć, ale to w niczym nie przeszkadza.
W dalszym ciągu ucieramy i pomału dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki. Mieszamy do dokładnego połączenia.
Ciasto wlewamy do przygotowanej foremki, wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy około 55-60 minut (do „suchego patyczka”). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 600ml gorącej wody, studzimy.
Z zimnego ciasta odkrawamy od góry warstwę o grubości około pół centymetra, a następnie uzyskany cienki plaster dokładnie kruszymy (na „piasek”).
Pozostałe ciasto przekrawamy na pół – mają powstać dwa równej grubości placki. Górny placek delikatnie odkładamy na bok, natomiast dolny nasączamy połową ponczu i smarujemy dżemem.

 Banany obieramy ze skórek, przekrawamy na pół i ze wszystkich stron smarujemy sokiem z cytryny (dzięki temu nie będą ciemniały). Układamy na placku posmarowanym dżemem. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka się zetnie, przygotowujemy śmietanę.
W 60ml gorącej wody rozpuszczamy cukier wraz z żelatyną. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę z cukrem, energicznie mieszamy i od razu 2/3 wykładamy na galaretkę. Przykrywamy drugim plackiem, nasączamy resztą ponczu, rozsmarowujemy pozostałą śmietanę, posypujemy rozkruszonym ciastem i delikatnie uklepujemy.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc – wtedy ciasto się „przegryzie” i będzie smaczniejsze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.