środa, 31 maja 2017

Jajka w buraczanej marynacie



Efektowny sposób na podanie jajek na twardo, które nie tylko zyskują piękny wygląd, ale także lekką kwaskowato-buraczkową nutę. 

Składniki:
- 5 jajek

Marynata:
- 2 upieczone buraki
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 5 kulek czarnego pieprzu
- 2 kulki jałowca
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka octu winnego z czerwonego wina
- 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
Do garnka wlewamy wodę i ocet, a następnie wsypujemy cukier oraz sól, dodajemy przyprawy, obrany i pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w plastry cebulę oraz buraki. Całość gotujemy kilka minut. Studzimy.
Do słoika wkładamy jajka i zalewamy marynatą. Powinna przykryć je całkowicie. Marynujemy 12 godzin (nie dłużej, bo stracimy efekt różowo-białego białka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.