Efektowny sposób na podanie jajek
na twardo, które nie tylko zyskują piękny wygląd, ale także lekką kwaskowato-buraczkową
nutę.
Składniki:
- 5 jajek
Marynata:
- 2
upieczone buraki
- ½ cebuli
- 2 ząbki
czosnku
- 1 liść
laurowy
- 3 kulki
ziela angielskiego
- 5 kulek
czarnego pieprzu
- 2 kulki
jałowca
- 3 łyżki
cukru
- 1 łyżeczka
soli
- 1 szklanka
octu winnego z czerwonego wina
- 1 szklanka
wody
Sposób
przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo,
studzimy i obieramy ze skorupek.
Do garnka wlewamy wodę i ocet, a
następnie wsypujemy cukier oraz sól, dodajemy przyprawy, obrany i pokrojony w
plasterki czosnek, pokrojone w plastry cebulę oraz buraki. Całość gotujemy
kilka minut. Studzimy.
Do słoika wkładamy jajka i
zalewamy marynatą. Powinna przykryć je całkowicie. Marynujemy 12 godzin (nie
dłużej, bo stracimy efekt różowo-białego białka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.