Składniki na bezę:
-
5 białek z dużych jajek
-
260g cukru
-
1 łyżeczka octu spirytusowego
-
2 łyżeczki z górką mąki ziemniaczanej
-
szczypta soli
Składniki na krem:
- 400g śmietany 36%
- 8 ciasteczek Oreo
- 2 łyżeczki żelatyny
- ¼ szklanki wrzącej wody
Sposób
przygotowania:
W dzień poprzedzający chęć poczęstowania ciastem pieczemy bezowe
blaty.
Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy około
23cm.
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek, nadal
ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy ocet oraz mąkę.
Wykładamy masę bezową na przygotowany wcześniej papier do
pieczenia o formujemy zgrabne okręgi. Jeden wyrównujemy na gładko (to będzie
spód tortu), na drugim za pomocą łyżki tworzymy zadziorne nierówności.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i
pieczemy 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy
jeszcze 1,5 godziny. Po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika, tylko studzimy w
nim przy uchylonych drzwiczkach przez całą noc.
Następnego dnia blend ujemy ciasteczka Oreo, we wrzącej wodzie
rozpuszczamy żelatynę i trochę studzimy.
Spodni blat bezowy delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia i od
razu kładziemy na paterę/talerz. Śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z Oreo
oraz żelatyną i od razu wykładamy na spodni blat bezowy. Drugi blat bezowy
odklejamy ostrożnie od papieru do pieczenia i układamy na kremie, delikatnie
dociskając. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.