niedziela, 21 maja 2017

Torcik bezowy Oreo



Torcik na życzenie Córy – wielkiej fanki Oreo.

Składniki na bezę:
- 5 białek z dużych jajek
- 260g cukru
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- 2 łyżeczki z górką mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Składniki na krem:
- 400g śmietany 36%
- 8 ciasteczek Oreo
- 2 łyżeczki żelatyny
- ¼ szklanki wrzącej wody

Sposób przygotowania:
W dzień poprzedzający chęć poczęstowania ciastem pieczemy bezowe blaty.
Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy około 23cm.
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek, nadal ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy ocet oraz mąkę.
Wykładamy masę bezową na przygotowany wcześniej papier do pieczenia o formujemy zgrabne okręgi. Jeden wyrównujemy na gładko (to będzie spód tortu), na drugim za pomocą łyżki tworzymy zadziorne nierówności.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika, tylko studzimy w nim przy uchylonych drzwiczkach przez całą noc.
Następnego dnia blend ujemy ciasteczka Oreo, we wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i trochę studzimy.
Spodni blat bezowy delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia i od razu kładziemy na paterę/talerz. Śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z Oreo oraz żelatyną i od razu wykładamy na spodni blat bezowy. Drugi blat bezowy odklejamy ostrożnie od papieru do pieczenia i układamy na kremie, delikatnie dociskając. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.