Ptysie
z włoską bezą długo za mną chodziły. Dreptały, tupały… Ech. Oto i są: pyszne,
kuszące, bosko pachnące malinami. Po prostu zniewalające. Potrafilibyście się
im oprzeć?
Przepis
na podstawie receptury ze strony Moje wypieki.
Składniki na ptysie:
- 250ml wody
- 125g masła
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 4 średnie jajka (M)
Składniki na bezę:
- 250g malin (mogą być mrożone)
- 300g cukru
- 4 białka ze średnich jajek (M)
- cukier puder do oprószenia gotowych ciastek
Sposób przygotowania:
W
garnku zagotowujemy wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę i
energicznie mieszamy, aż ciasto będzie szkliste i zacznie odchodzić od ścianek
garnka. Studzimy.
Zimne
ciasto miksujemy z jajkami, dodając jedno po drugim. Miksujemy, aż ciasto
będzie jednolite. Przekładamy do rękawa cukierniczego.
Blachę
do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyciskamy ptysie
(porcja na ok. 20 szt.). Ciastka powinny być sporo oddalone od siebie, ponieważ
mocno rosną podczas pieczenia.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut. Studzimy na kratce.
Maliny
zagotowujemy z 20g cukru. Przecieramy przez sitko - powinniśmy uzyskać 100ml
musu.
Z
pozostałego cukru odmierzamy 40g - będzie potrzebny do ubijanych białek. .
W
misce robota kuchennego zaczynamy ubijać białka. Pomału dodajemy odłożone 40g
cukru.
W
tym samym czasie zagotowujemy mus malinowy z resztą cukru (240g). Gdy zacznie
mocno bulgotać i pienić się zdejmujemy z palnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.