Klasyczne,
wyjątkowo proste danie, które robi się w mig i równie szybko zjada. U mnie w
domu podawane z roztopionym masłem i brązowym cukrem.
Składniki:
- 500g białego sera twarogowego w kostce
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 duże jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
Do podania:
- roztopione masło
- brązowy cukier
Sposób
przygotowania:
Ser,
jajka, mąki oraz cukier zagniatamy i wyrabiamy ciasto aż do uzyskania w miarę jednolitej
masy. Jeśli zbytnio klei się do rąk, dodajemy odrobinę mąki (nie za dużo, bo
kluski wyjdą twarde).
Ciasto
dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy na posypanej mąką stolnicy wałek
o średnicy około 3 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy ukośnie na kluski,
szerokie na około 1 cm.
W
garnku zagotowujemy osoloną delikatnie wodę. Leniwe pierogi wrzucamy partiami
na wrzątek. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze chwilę, około minuty. Uważamy, aby
nam się nie rozgotowały.
Wyjmujemy
łyżką cedzakową, układamy na talerzu, polewamy masłem i posypujemy cukrem. Od
razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.