poniedziałek, 22 maja 2017

Leniwe pierogi



Klasyczne, wyjątkowo proste danie, które robi się w mig i równie szybko zjada. U mnie w domu podawane z roztopionym masłem i brązowym cukrem.
 
Składniki:

- 500g białego sera twarogowego w kostce
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 duże jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego

Do podania:
- roztopione masło
- brązowy cukier

Sposób przygotowania:
Ser, jajka, mąki oraz cukier zagniatamy i wyrabiamy ciasto aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Jeśli zbytnio klei się do rąk, dodajemy odrobinę mąki (nie za dużo, bo kluski wyjdą twarde).
Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy na posypanej mąką stolnicy wałek o średnicy około 3 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy ukośnie na kluski, szerokie na około 1 cm.


W garnku zagotowujemy osoloną delikatnie wodę. Leniwe pierogi wrzucamy partiami na wrzątek. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze chwilę, około minuty. Uważamy, aby nam się nie rozgotowały.
Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu, polewamy masłem i posypujemy cukrem. Od razu podajemy. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.