Kto ich nie jadł w
dzieciństwie? Ba, pewnie i teraz wiele osób z przyjemnością by się skusiło na
rurkę z kremem. Są nieco pracochłonne, ale warto poświęcić im czas.
Rurki można przechowywać w
lodówce do dwóch dni.
Składniki na rurki:
- 500g mąki pszennej tortowej
- 250g zimnego masła
- 280g gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 żółtka z średnich jajek (M)
Składniki na
"panierkę":
- miękkie masło do smarowania rurek
- 1 białko
- cukier do obtaczania
Składniki na krem:
- 500ml mleka
- 100g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 średnie jajko (M)
- 2 żółtka z średnich jajek (M)
- 80g mąki pszennej tortowej
- 200g śmietany
30%
Sposób przygotowania: (na
około 40 rurek)
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło i bardzo
drobno siekamy przesypując mąką. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i szybko
zagniatamy całość. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co
najmniej 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (grubość
około 2mm), za pomocą radełka lub noża kroimy na paski o szerokości 1,5cm i
długości 30-35cm.
Rurki smarujemy masłem i owijamy ciastem. Smarujemy
białkiem (za wyjątkiem dołu) i obtaczamy w cukrze. Układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez
termoobiegu). Pieczemy 17-20 minut do delikatnego zrumienienia. Studzimy na
kratce.
Czas na krem. W garnku zagotowujemy 250ml mleka z masłem. Pozostałe 250ml
mieszamy z jajkiem, żółtkami, cukrami oraz mąką (nie może być grudek). Wlewamy
do wrzącego mleka i gotujemy, energicznie mieszając rózgą, aż zgęstnieje jak
budyń. Uwaga, lubi się przypalać. Gotowe zdejmujemy z ognia, na masę budyniową
"przyklejamy" folię spożywczą (dzięki temu nie zrobi się kożuch) i
odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ubijamy śmietanę,
mieszamy z masą budyniową i gotowym kremem napełniamy rurki.
mmmmmmmmmmmmmniam, ale bym zjadła :) Przepysznie wyglądają . Bardzo lubię, ale często raczej nie robię.
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :* Cieszę się, że Ci się podobają :)Szkoda, że tak daleko mieszkasz, bo z przyjemnością bym Ciebie poczęstowała.
Usuń