sobota, 11 marca 2017

Rurki z kremem



Kto ich nie jadł w dzieciństwie? Ba, pewnie i teraz wiele osób z przyjemnością by się skusiło na rurkę z kremem. Są nieco pracochłonne, ale warto poświęcić im czas.
Rurki można przechowywać w lodówce do dwóch dni.


Składniki na rurki:
- 500g mąki pszennej tortowej
- 250g zimnego masła
- 280g gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 żółtka z średnich jajek (M)

Składniki na "panierkę":
- miękkie masło do smarowania rurek
- 1 białko
- cukier do obtaczania

Składniki na krem:
- 500ml mleka
- 100g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 średnie jajko (M)
- 2 żółtka z średnich jajek (M)
- 80g mąki pszennej tortowej
- 200g śmietany 30%

Sposób przygotowania: (na około 40 rurek)
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło i bardzo drobno siekamy przesypując mąką. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i szybko zagniatamy całość. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.


Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (grubość około 2mm), za pomocą radełka lub noża kroimy na paski o szerokości 1,5cm i długości 30-35cm.
Rurki smarujemy masłem i owijamy ciastem. Smarujemy białkiem (za wyjątkiem dołu) i obtaczamy w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu). Pieczemy 17-20 minut do delikatnego zrumienienia. Studzimy na kratce.


Czas na krem. W garnku zagotowujemy 250ml mleka z masłem. Pozostałe 250ml mieszamy z jajkiem, żółtkami, cukrami oraz mąką (nie może być grudek). Wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy, energicznie mieszając rózgą, aż zgęstnieje jak budyń. Uwaga, lubi się przypalać. Gotowe zdejmujemy z ognia, na masę budyniową "przyklejamy" folię spożywczą (dzięki temu nie zrobi się kożuch) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ubijamy śmietanę, mieszamy z masą budyniową i gotowym kremem napełniamy rurki.



2 komentarze:

  1. mmmmmmmmmmmmmniam, ale bym zjadła :) Przepysznie wyglądają . Bardzo lubię, ale często raczej nie robię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu :* Cieszę się, że Ci się podobają :)Szkoda, że tak daleko mieszkasz, bo z przyjemnością bym Ciebie poczęstowała.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.