sobota, 4 marca 2017

Pieguski



Lubicie pieguski? Jeśli tak, to te ciastka są dla Was. Kruchutkie i kuszące smakiem orzechów laskowych, migdałów oraz czekolady. W dodatku bez pszennej mąki i białego cukru. Polecam, pyszne.

Inspiracja – Świat Rodziców


Składniki:  (na 28-30 ciasteczek)
- 130g miękkiego masła
- 1 średnie jajko (M)
- 50g brązowego cukru
- 90g mąki owsianej
- 35g mąki żytniej
- 20g mąki ziemniaczanej
- 100g zmiksowanych orzechów laskowych
- 80g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
- 30g siekanych migdałów
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1.2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciastka i szybko zagniatamy. Ciasto będzie trochę lepiące, ale tak ma być.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Łyżeczką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulki i układamy je na blaszce w odstępach około 3cm od siebie. 



Spłaszczamy delikatnie kulki. Tak przygotowane ciastka wkładamy na 20 minut do lodówki.

Nagrzewamy piekarnik do 200°C (bez termoobiegu).
Schłodzone ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów ciastek.
Upieczone pieguski delikatnie przekładamy na kratkę (są dość miękkie) i zostawiamy do przestudzenia. Zimne nabiorą zwartej formy.
Można przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pudełku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.