Lubicie pieguski? Jeśli tak, to te ciastka są dla Was.
Kruchutkie i kuszące smakiem orzechów laskowych, migdałów oraz czekolady. W
dodatku bez pszennej mąki i białego cukru. Polecam, pyszne.
Inspiracja – Świat Rodziców
Składniki: (na 28-30
ciasteczek)
-
130g miękkiego masła
-
1 średnie jajko (M)
-
50g brązowego cukru
-
90g mąki owsianej
-
35g mąki żytniej
-
20g mąki ziemniaczanej
-
100g zmiksowanych orzechów laskowych
-
80g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
-
30g siekanych migdałów
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1.2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do
miski wkładamy wszystkie składniki na ciastka i szybko zagniatamy. Ciasto będzie trochę lepiące, ale tak ma być.
Blachę
wykładamy papierem do pieczenia.
Łyżeczką
nabieramy porcje ciasta, formujemy kulki i układamy je na blaszce w odstępach
około 3cm od siebie.
Spłaszczamy delikatnie kulki. Tak przygotowane ciastka wkładamy na 20 minut do lodówki.
Spłaszczamy delikatnie kulki. Tak przygotowane ciastka wkładamy na 20 minut do lodówki.
Nagrzewamy
piekarnik do 200°C (bez termoobiegu).
Schłodzone
ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut, do
lekkiego zrumienienia brzegów ciastek.
Upieczone pieguski
delikatnie przekładamy na kratkę (są dość miękkie) i zostawiamy do
przestudzenia. Zimne nabiorą zwartej formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.