niedziela, 19 lutego 2017

Domowe łazanki



Nie wyobrażam sobie zupy grzybowej z czymś innym, niż domowe łazanki. Z kupnymi to dla mnie profanacja. Też tak macie?


Składniki:
- 400g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania podczas wałkowania
- 1 duże jajko (L)
- 250ml wody
- ¼ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy z niej kopczyk, w kopczyku wgłębienie (jak w wulkanie). Do utworzonego „krateru” wbijamy jajko, wsypujemy sól i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepić się do dłoni. Jeśli się lepi, dodajemy odrobinę mąki.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny, aby odpoczęło.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą z nich wałkujemy (podsypując sobie mąką) na cieniutkie, półprzezroczyste placki. Każdy placek przekładamy na ściereczkę i odkładamy do przesuszenia.
Przesuszone placki kroimy na kwadraciki o boku około 1-1,5cm, rozsypujemy na stolnicy o odkładamy na minimum 24 godziny do całkowitego wysuszenia. Co jakiś czas należy łazanki przemieszać, aby się wszystkie dokładnie wysuszyły.
Tak przygotowanie łazanki możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka miesięcy (warunkiem jest ich bardzo dobre wysuszenie).

2 komentarze:

  1. ja to typowy leniwiec. Nigdy nie robiłam. Podziwiam Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli z Ciebie Krysiu jest leniwiec, to nie wiem, jak powinnam określić siebie ;). A co do łazanek - są bajecznie proste w przygotowaniu. Za nic nie zamieniłabym ich na kupne. Spróbuj, nie pożałujesz. Uściski :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.