środa, 8 lutego 2017

Ziemniaczane róże



Wpadł mi w oko intrygujący sposób na podanie ziemniaków i nie umiałam się oprzeć, aby samej spróbować. Ziemniaki i róże? Dlaczego nie. Ktoś powiedział, że ziemniaki muszą być nudne? Wyglądają i smakują fantastycznie. Można je podać zarówno jako danie samodzielne, jak również jako dodatek do dania głównego. Serdecznie polecam.



Składniki:
- 4-5 dużych ziemniaków
- 400g surowego wędzonego boczku w plastrach
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- mielona czerwona papryka
- majeranek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 paczka mixu sałat

Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, obsuszamy i tniemy (w skórkach) na tarce do warzyw na cienkie plasterki.

Na blacie rozkładamy plasterki boczku, a na nich układamy pokrojone ziemniaki w taki sposób, aby zachodziły na siebie. 


Całość smarujemy olejem, solimy i posypujemy przyprawami. Zwijamy jak roladki.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.

Silikonową formę na mufinki smarujemy olejem, do wgłębień wkładamy ziemniaczane róże i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na najniższą szynę. 


Pieczemy 30-40 minut do momentu, aż ziemniaczane płatki róży zaczną się rumienić.
Od razu podajemy na mixie sałat.

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.