Wpadł mi w oko intrygujący sposób
na podanie ziemniaków i nie umiałam się oprzeć, aby samej spróbować. Ziemniaki
i róże? Dlaczego nie. Ktoś powiedział, że ziemniaki muszą być nudne? Wyglądają
i smakują fantastycznie. Można je podać zarówno jako danie samodzielne, jak
również jako dodatek do dania głównego. Serdecznie polecam.
Inspiracja – Gotuj zdrowo!GutenAppetit!
Składniki:
- 4-5 dużych
ziemniaków
- 400g
surowego wędzonego boczku w plastrach
- sól i
świeżo zmielony czarny pieprz
- mielona
czerwona papryka
- majeranek
- 2 łyżki
oleju rzepakowego
- 1 paczka
mixu sałat
Sposób
przygotowania:
Na blacie rozkładamy plasterki
boczku, a na nich układamy pokrojone ziemniaki w taki sposób, aby zachodziły na
siebie.
Całość smarujemy olejem, solimy i posypujemy przyprawami. Zwijamy jak roladki.
Całość smarujemy olejem, solimy i posypujemy przyprawami. Zwijamy jak roladki.
Silikonową formę na mufinki
smarujemy olejem, do wgłębień wkładamy ziemniaczane róże i wstawiamy do nagrzanego
piekarnika na najniższą szynę.
Pieczemy 30-40 minut do momentu, aż ziemniaczane płatki róży zaczną się rumienić.
Pieczemy 30-40 minut do momentu, aż ziemniaczane płatki róży zaczną się rumienić.
Pięknie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń