Wspaniała słodko-kwaśna tarta. Promyk
lata w środku zimy, gdzie w ekstremalnie cytrusowym kremie zaklęte zostało
słońce, dla niepoznaki schowane pod delikatną chmurką bezy.
Składniki na
spód:
- 180g mąki pszennej tortowej
- 100g miękkiego masła
- 30g przesianego cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ¼ łyżeczki soli
- masło do wysmarowania foremek
Składniki na
masę cytrynową:
- 1 średnie jajko (M)
- 3 żółtka ze średnich jajek (M)
- 100g cukru
- 90g masła
- 20g mąki ziemniaczanej
- 140ml świeżo wyciśniętego soku
z cytryny
- 200ml świeżo wyciśniętego soku
z pomarańczy
- świeżo starta skórka z 1
większej cytryny
Składniki na
bezę:
- 4 białka ze średnich jajek (M)
- 200g cukru
- 10g mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Trzy foremki do tartaletek z
wyjmowanym dnem o średnicy 12cm każda (lub blaszka o wymiarach 25x16cm) smarujemy dokładnie masłem.
Do miski wrzucamy wszystkie
składniki na spód i szybko zagniatamy. Wyklejamy ciastem blaszki, nakłuwamy
widelcem na całej powierzchni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C
(bez termoobiegu). Pieczemy około 20 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy,
nie wyciągając z foremek.
Do garnka wlewamy soki z
cytrusów, dodajemy startą skórkę cytrynową oraz cukier i mąkę. Mieszamy. Zagotowujemy,
stale mieszając rózgą, aby się nie przypaliło. Gdy zgęstnieje i zacznie
bulgotać, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy. Następnie dodajemy
żółtka wraz z całym jajkiem, mieszamy, ponownie zagotowujemy (także stale
mieszając). Podgrzewamy, aż budyń stanie się gęsty. Zdejmujemy z ognia i ciepły
wylewamy na wystudzone spody.
Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Powinniśmy uzyskać sztywną i
błyszczącą masę bezową. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko mieszamy.
Wykładamy na tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu).
Pieczemy około 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy z
piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ciasta nie wyjmujemy z foremek, ani nie
kroimy do momentu, aż całkowicie wystygnie.
Najlepiej podawać w dniu
upieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.