Ciasta makowe, a głównie
rolady z makowym wsadem kojarzą mi się z zimą. Za oknem znów spadła temperatura
grubo poniżej zera, w ogrodzie biało… zapraszam więc na makowca z rozgrzewającą
filiżanką herbaty.
Inspiracja – ChilliBite.pl
Składniki na ciasto:
- 150g sera twarogowego
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 75g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
- 500g gotowej masy makowej z bakaliami
- 100g suszonych moreli
- 50g orzechów włoskich
- 50g rodzynków
- 4 łyżki rumu
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- długa keksówka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto serowe wrzucamy do miski
i zagniatamy. Będą w nim serowe gródki, ale to w niczym nie przeszkadza. Gotowe
wstawiamy na godzinę do lodówki.
Morele i orzechy drobno siekamy, mieszamy z rodzynkami
i całość zalewamy rumem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dłuższy
bok prostokąta powinien mieć taką długość jak keksówka.
Masę makową mieszamy z żółtkiem oraz bakaliami w
rumie, a następnie rozsmarowujemy nadzienie na cieście, zostawiając wzdłuż
dłuższych boków pusty margines o szerokości około 1,5cm.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, a
keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Zwijamy ciasto jak roladę i wkładamy do keksówki tak, aby koniec zawijanego
ciasta znalazł się na spodzie.
Żółtko roztrzepujemy z łyżką śmietany i smarujemy całe ciasto.
Pieczemy 55-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.