czwartek, 9 lutego 2017

Rolada makowa w serowym cieście



Ciasta makowe, a głównie rolady z makowym wsadem kojarzą mi się z zimą. Za oknem znów spadła temperatura grubo poniżej zera, w ogrodzie biało… zapraszam więc na makowca z rozgrzewającą filiżanką herbaty.

Inspiracja – ChilliBite.pl


Składniki na ciasto:
- 150g sera twarogowego
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 75g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:
- 500g gotowej masy makowej z bakaliami
- 100g suszonych moreli
- 50g orzechów włoskich
- 50g rodzynków
- 4 łyżki rumu
- 1 żółtko

Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- długa keksówka

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto serowe wrzucamy do miski i zagniatamy. Będą w nim serowe gródki, ale to w niczym nie przeszkadza. Gotowe wstawiamy na godzinę do lodówki.
Morele i orzechy drobno siekamy, mieszamy z rodzynkami i całość zalewamy rumem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dłuższy bok prostokąta powinien mieć taką długość jak keksówka.
Masę makową mieszamy z żółtkiem oraz bakaliami w rumie, a następnie rozsmarowujemy nadzienie na cieście, zostawiając wzdłuż dłuższych boków pusty margines o szerokości około 1,5cm.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, a keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Zwijamy ciasto jak roladę i wkładamy do keksówki tak, aby koniec zawijanego ciasta znalazł się na spodzie.
Żółtko roztrzepujemy z łyżką śmietany i smarujemy całe ciasto.
Pieczemy 55-60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.