sobota, 11 lutego 2017

Tortine alle clementine



Pierwszy raz piekłam te pyszne babeczki dawno temu razem z dziewczynami z pewnego forum kulinarnego, jako wyzwanie miesiąca. Urzekły mnie swoją formą i smakiem. Prawdziwe delicje.
Wyjściowy przepis lekko zmodyfikowałam i dopasowałam do siebie.


Składniki:
(na 6 ramekinów o pojemności 80ml każdy)
- 110g cukru
- 60g mąki pszennej tortowej
- 60g miękkiego masła + masło do wysmarowania ramekinów
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 średnie jajko (M)
- 4 klementynki
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
Klementynki obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy je z 50g cukru i przekładamy na patelnię. Następnie dodajemy łyżkę wody i gotujemy przez około 4 minuty, cały czas mieszając, aby się nam nie przypaliło. Odkładamy 6 łyżeczek odsączonych mandarynek i mieszamy z mąką ziemniaczaną.
6 silikonowych ramekinów smarujemy masłem. Do każdego wkładamy po łyżeczce masy mandarynkowej.
Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok.
W misce ucieramy masło z resztą cukru na puszystą masę. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, mąkę, proszek do pieczenia, jajko, sól, ekstrakt waniliowy oraz 1 łyżkę soku z pomarańczy. Mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.
Wykładamy ciasto na klementynki do wysokości 3/4 ramekinów (ciasto rośnie podczas pieczenia).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy około 20 minut (do "suchego patyczka").
W tym czasie pozostałe mandarynki oraz sok pomarańczowy miksujemy, dodajemy imbir. Następnie wlewamy na małą patelnię i gotujemy, aż całość nabierze konsystencji gęstego sosu. Odstawiamy.
Kiedy babeczki są gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia (przez ten czas nie wyjmujemy ich z formy). Następnie wyjmujemy, polewamy sosem pomarańczowym i możemy podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.