piątek, 10 lutego 2017

Hiszpańskie ciasto pomarańczowe



Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki w pracy. Jest proste w wykonaniu, zaskakująco wilgotne, miękkie i aromatyczne.


Składniki:
- 2 pomarańcze (380-400g)
- 200g mielonych orzechów włoskich
- 50g mielonych migdałów
- 250g cukru
- 16g cukru waniliowego
- 6 jajek (M)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 100g deserowej czekolady
- 50ml śmietany kremówki

- tłuczone migdały do posypania

Sposób przygotowania:
W dzień poprzedzający pieczenie ciasta myjemy pomarańcze i w całości gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z wody, studzimy i zimne chowamy do lodówki.
Zimne pomarańcze kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na mus (razem ze skórką).
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Łączymy z musem pomarańczowym. Dodajemy orzechy, migdały, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.
Przekładamy ciasto do tortownicy (średnica 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy 60 minut.
Na ostatnie 15 minut pieczenia nakrywamy ciasto folią, aby góra ciasta się nie przypiekła.
Czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do garnuszka. Dodajemy śmietanę i mieszając, rozpuszczamy całość w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i posypujemy tłuczonymi migdałami.




1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.