Z okazji Dnia Pizzy zapraszam na wariację buraczaną. Zaskoczy Was pozytywnie swoim chrupiącym z zewnątrz i mięciutkim wewnątrz ciastem oraz wspaniałym smakiem. Spróbujcie, bo warto. A może zrobicie ją na zbliżające się Walentynki i zaskoczycie bliską sercu osobę?
Do eksperymentowania z buraczanym ciastem zainspirowały mnie zdjęcia w Internecie, na których pyszniła się cudownie różowa pizza. Pooglądałam trochę różnych przepisów, zmiksowałam (inaczej nie byłabym sobą) i oto jest – moja wersja buraczanej pizzy. Zapraszam.
Do eksperymentowania z buraczanym ciastem zainspirowały mnie zdjęcia w Internecie, na których pyszniła się cudownie różowa pizza. Pooglądałam trochę różnych przepisów, zmiksowałam (inaczej nie byłabym sobą) i oto jest – moja wersja buraczanej pizzy. Zapraszam.
Składniki na
rozczyn:
- 43g
świeżych drożdży
- 1 łyżka
mąki pszennej tortowej
- ½ łyżeczki
cukru
- 2 łyżki
letniej wody
Składniki na
ciasto właściwe:
- wyrośnięty
rozczyn
- 230g puree
z pieczonych buraków
- 600g mąki
pszennej tortowej
- 150ml letniej
wody
- 1 łyżeczka
soli
- 50ml oleju
rzepakowego
Dodatkowo:
- 2 łyżki
oleju rzepakowego do posmarowania gotowej kuli ciasta przed pierwszym
wyrastaniem
Składniki na
sos:
- 1 duża
cebula
- 70g
marchewki
- 1 łyżka
masła klarowanego
- 100g
śródziemnomorskiego przecieru pomidorowego
- sól i
świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki na
obłożenie:
- 130g
różyczek z brokułu
- ½ dużej
czerwonej papryki
- 200g sera
salami z chilli i czarnym pieprzem
- 200g sera
feta
- 100g
chudego boczku parzonego
Sposób przygotowania:
Do garnuszka kruszymy drożdże,
dodajemy mąkę, cukier oraz wodę, mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut w
ciepłe miejsce, aby ruszyły. Powinny się mocno spienić i potroić swoją
objętość.
Do miski robota kuchennego
wrzucamy wszystkie składniki na ciasto właściwe i za pomocą haka do chleba
wyrabiamy kilka minut. Gotowe ciasto powinno być bardzo plastyczne i nie lepić
się do palców. Formujemy z niego kulę, lekko smarujemy olejem, wkładamy z
powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Brokułowe różyczki dzielimy na
mniejsze części i blanszujemy. W tym celu wrzucamy je go garnka, zalewamy
wrzątkiem i odstawiamy na 1-2 minuty. Następnie odcedzamy, przelewamy lodowatą
wodą i ponownie odcedzamy.
Przygotowujemy sos. Obieramy
cebulę i marchewkę, a następnie kroimy na małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy
masło klarowane, wrzucamy warzywa i smażymy na średnim ogniu kilka minut.
Cebula powinna się zeszklić, a marchewka zmięknąć. Dodajemy przecier
pomidorowy, mieszamy i dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zdejmujemy z ognia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na
dwie części i, rozciągając delikatnie palcami (nie wałkujemy!), formujemy
placki na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Znowu przykrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Lekko ugniatamy placki dłonią,
smarujemy sosem (zostawiając na brzegu około 1,5cm wolnego marginesu), układamy
składniki obłożenia pizzy. Po raz ostatni przykrywamy ściereczką i odstawiamy do
wyrośnięcia na około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.