czwartek, 9 lutego 2017

Różowa pizza z burakami



Z okazji Dnia Pizzy zapraszam na wariację buraczaną. Zaskoczy Was pozytywnie swoim chrupiącym z zewnątrz i mięciutkim wewnątrz ciastem oraz wspaniałym smakiem. Spróbujcie, bo warto.  A może zrobicie ją na zbliżające się Walentynki i zaskoczycie bliską sercu osobę?
Do eksperymentowania z buraczanym ciastem zainspirowały mnie zdjęcia w Internecie, na których pyszniła się cudownie różowa pizza. Pooglądałam trochę różnych przepisów, zmiksowałam (inaczej nie byłabym sobą) i oto jest – moja wersja buraczanej pizzy. Zapraszam.


Składniki na rozczyn:
- 43g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej tortowej
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki letniej wody

Składniki na ciasto właściwe:
- wyrośnięty rozczyn
- 230g puree z pieczonych buraków
- 600g mąki pszennej tortowej
- 150ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 50ml oleju rzepakowego

Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju rzepakowego do posmarowania gotowej kuli ciasta przed pierwszym wyrastaniem

Składniki na sos:
- 1 duża cebula
- 70g marchewki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100g śródziemnomorskiego przecieru pomidorowego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki na obłożenie:
- 130g różyczek z brokułu
- ½ dużej czerwonej papryki
- 200g sera salami z chilli i czarnym pieprzem
- 200g sera feta
- 100g chudego boczku parzonego

Sposób przygotowania:
Do garnuszka kruszymy drożdże, dodajemy mąkę, cukier oraz wodę, mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut w ciepłe miejsce, aby ruszyły. Powinny się mocno spienić i potroić swoją objętość.
Do miski robota kuchennego wrzucamy wszystkie składniki na ciasto właściwe i za pomocą haka do chleba wyrabiamy kilka minut. Gotowe ciasto powinno być bardzo plastyczne i nie lepić się do palców. Formujemy z niego kulę, lekko smarujemy olejem, wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Brokułowe różyczki dzielimy na mniejsze części i blanszujemy. W tym celu wrzucamy je go garnka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1-2 minuty. Następnie odcedzamy, przelewamy lodowatą wodą i ponownie odcedzamy.
Przygotowujemy sos. Obieramy cebulę i marchewkę, a następnie kroimy na małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy warzywa i smażymy na średnim ogniu kilka minut. Cebula powinna się zeszklić, a marchewka zmięknąć. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i, rozciągając delikatnie palcami (nie wałkujemy!), formujemy placki na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

Lekko ugniatamy placki dłonią, smarujemy sosem (zostawiając na brzegu około 1,5cm wolnego marginesu), układamy składniki obłożenia pizzy. Po raz ostatni przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 250°C (bez termoobiegu) i pieczemy na najniższej szynie piekarnika 10-12 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.