poniedziałek, 23 stycznia 2017

Serowe ciasteczka z jabłkami



Przepis stary jak świat, a serowe ciasteczka niezmiennie pyszne i szybko znikające.



Składniki:
- 250g białego sera
- 250g miękkiego masła
- 250g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypywania podczas wałkowania
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 2-3 mniejsze jabłka
- cukier puder

Sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy posiekane masło oraz biały ser. Zagniatamy. Ciasto będzie się kleić.
Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt, a następnie za pomocą szklanki wycinamy kółka. Delikatnie każde kółko rozwałkowujemy w kształt owalu.
Obieramy jabłka, kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Na środku owalu z ciasta układamy kawałek jabłka i sklejamy na górze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu) i pieczemy 20-25 minut. Studzimy na kratce. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.