Składniki:
-
250g białego sera
-
250g miękkiego masła
-
250g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypywania podczas wałkowania
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
2-3 mniejsze jabłka
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę
z proszkiem do pieczenia, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy posiekane masło oraz
biały ser. Zagniatamy. Ciasto będzie się kleić.
Formujemy z
ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt, a następnie za pomocą szklanki wycinamy kółka. Delikatnie każde kółko rozwałkowujemy w kształt owalu.
Obieramy
jabłka, kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Na środku
owalu z ciasta układamy kawałek jabłka i sklejamy na górze. Układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.