sobota, 21 stycznia 2017

Miodownik



Wspaniałe ciasto na specjalne okazje, a przede wszystkim nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Bożego Narodzenia.


Składniki na miodowe blaty: (blaszka 20x20cm)
- 400g mąki pszennej tortowej
- 150g masła
- 2 duże jajka (XL)
- 60g miodu
- 100g cukru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na masę z kaszy manny:
- 1 litr mleka
- 150g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 120g kaszy manny
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Składniki na poncz:
- 70ml mocnej herbaty
- 70ml rumu
- 1 łyżka miodu

Składniki na orzechową górę:
200g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 5 łyżek miodu
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka mleka
- 100g masła

Sposób przygotowania:

Miodowe blaty:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w środku zagłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy masło, miód, cukier oraz sodę. Dokładnie zagniatamy.
Ciasto dzielimy na trzy równe porcje.
Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
Każdą z 3 części ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Pieczemy około 15 minut. Studzimy na kratce.

Masa z kaszy manny:
Mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Ostawiamy i, energicznie mieszając, wsypujemy kaszę mannę.
Jeszcze chwilę całość gotujemy, cały czas intensywnie mieszając, bo masa łatwo się przypala. Gotujemy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
Odstawiamy i czekamy, aż lekko przestygnie. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.

Poncz:
Parzymy bardzo mocną herbatę i odlewamy 70ml, w których rozpuszczamy miód. Dodajemy rum i mieszamy.
Zaczynamy składać miodownik.
Jeden blat układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą łyżki nasączamy do, a następnie wykładamy połowę masy z kaszy manny. Następnie układamy drugi blat, nasączamy i pokrywamy resztą kremu. Na górę układamy trzeci blat i dokładnie dociskamy.


Orzechowa góra:
Do garnuszka wrzucamy wszystkie składniki poza orzechami. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru, a następnie dodajemy orzechy. Mieszając gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty. Wylewamy na górę ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Zostawiamy do zastygnięcia.

Ciasto przechowujemy w lodówce. 

Najlepsze jest po minimum 2 dniach od przygotowania.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.