Wspaniałe
ciasto na specjalne okazje, a przede wszystkim nie wyobrażam sobie bez niego
Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki na miodowe blaty: (blaszka
20x20cm)
-
400g mąki pszennej tortowej
-
150g masła
-
2 duże jajka (XL)
-
60g miodu
-
100g cukru
-
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na masę z kaszy
manny:
-
1 litr mleka
-
150g cukru
-
2 łyżki cukru waniliowego
-
120g kaszy manny
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z
cytryny
Składniki na poncz:
-
70ml mocnej herbaty
-
70ml rumu
-
1 łyżka miodu
Składniki na orzechową górę:
200g
drobno posiekanych orzechów włoskich
-
5 łyżek miodu
-
4 łyżki brązowego cukru
-
1 łyżka mleka
-
100g masła
Sposób przygotowania:
Miodowe blaty:
Na
stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w środku zagłębienie do którego wbijamy jajka,
dodajemy masło, miód, cukier oraz sodę. Dokładnie zagniatamy.
Ciasto
dzielimy na trzy równe porcje.
Blaszki
do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do
temperatury 180°C.
Każdą z 3 części ciasta rozwałkowujemy na wielkość
blaszki. Pieczemy około 15 minut. Studzimy na kratce.
Masa z kaszy manny:
Mleko
zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Ostawiamy i, energicznie
mieszając, wsypujemy kaszę mannę.
Jeszcze
chwilę całość gotujemy, cały czas intensywnie mieszając, bo masa łatwo się
przypala. Gotujemy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
Odstawiamy
i czekamy, aż lekko przestygnie. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Poncz:
Parzymy
bardzo mocną herbatę i odlewamy 70ml, w których rozpuszczamy miód. Dodajemy rum
i mieszamy.
Zaczynamy składać miodownik.
Jeden blat układamy w foremce wyłożonej papierem do
pieczenia, za pomocą łyżki nasączamy do, a następnie wykładamy połowę masy z
kaszy manny. Następnie układamy drugi blat, nasączamy i pokrywamy resztą kremu.
Na górę układamy trzeci blat i dokładnie dociskamy.
Orzechowa góra:
Do garnuszka wrzucamy wszystkie składniki poza
orzechami. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru, a następnie dodajemy
orzechy. Mieszając gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty. Wylewamy na
górę ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Zostawiamy do zastygnięcia.
Ciasto
przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.