piątek, 27 stycznia 2017

Szwedzkie ciasteczka



Zima nie odpuszcza, więc zapraszam na szwedzkie ciasteczka. Kruche i lekko pikantne – w sam raz na chłodne zimowe wieczory do filiżanki gorącej herbaty. Do tego wspaniale zachowują kształt podczas pieczenia.
Inspiracja – Moje wypieki.



Składniki na ciasteczka:
- 150g syropu klonowego
- 110g masła
- 1 duże jajko (XL)
- 100g cukru
- 375g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka soli

Składniki na lukier królewski:
- 1 białko z dużego jajka
- około 1,5 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:
W małym garnuszku podgrzewamy syrop klonowy razem z masłem i cukrem, od czasu do czasu mieszając, do momentu roztopienia masła i rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
W misce miksera mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą. Wbijamy jajko, wlewamy mieszankę z syropem klonowym i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie bardzo klejące. Następnie formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Ze schłodzonego ciasta odkrawamy małe porcje ciasta, cienko rozwałkowujemy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i znów wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez termoobiegu) przez 8-10 minut. Studzimy na kratce.


Wystudzone ciastka lukrujemy według upodobania. Białko ucieramy z cukrem pudrem. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Malujemy wzorki i odkładamy do związania lukru.
Przechowujemy w szczelnym pudełku/puszce. Jeśli ciastka będą zbyt twarde, wkładamy do puszki jabłko pokrojone w ćwiartki na około 2 dni. Trzeba tylko uważać, aby jabłko nie dotykało lukru, bo go rozpuści.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.