Zima nie odpuszcza, więc zapraszam na szwedzkie ciasteczka. Kruche i lekko pikantne – w sam raz na
chłodne zimowe wieczory do filiżanki gorącej herbaty. Do tego wspaniale
zachowują kształt podczas pieczenia.
Inspiracja
– Moje wypieki.
Składniki
na ciasteczka:
- 150g syropu klonowego
- 110g masła
- 1 duże jajko (XL)
- 100g cukru
- 375g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka soli
Składniki na lukier królewski:
- 1 białko z dużego jajka
- około 1,5 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
W
małym garnuszku podgrzewamy syrop klonowy razem z masłem i cukrem, od czasu do
czasu mieszając, do momentu roztopienia masła i rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy
z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
W
misce miksera mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą.
Wbijamy jajko, wlewamy mieszankę z syropem klonowym i zagniatamy do uzyskania
jednolitej masy. Ciasto będzie bardzo klejące. Następnie formujemy kulkę,
owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Ze
schłodzonego ciasta odkrawamy małe porcje ciasta, cienko rozwałkowujemy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i znów wkładamy do lodówki
na 15-20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez
termoobiegu) przez 8-10 minut. Studzimy na kratce.
Wystudzone
ciastka lukrujemy według upodobania. Białko ucieramy z cukrem pudrem. Masa
powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Malujemy wzorki i odkładamy do
związania lukru.
Przechowujemy
w szczelnym pudełku/puszce. Jeśli ciastka będą zbyt twarde, wkładamy do puszki
jabłko pokrojone w ćwiartki na około 2 dni. Trzeba tylko uważać, aby jabłko nie
dotykało lukru, bo go rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.