Ciastka kwiatki są wynikiem tęsknoty za zielenią, kwitnącymi
parkami i ogrodem, a pomysł na dodanie kolorowych M&M’sów podpatrzyłam na
blogu Ala piecze i gotuje. Zapraszam na małe co nieco.
Składniki:
-
180g masła
-
3/4 szklanki przesianego cukru pudru
- 2
duże jajka
- 1
łyżka ekstraktu waniliowego
-
300g mąki pszennej tortowej
-
160g mąki krupczatki
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
M&M's
Sposób przygotowania:
Masło
ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym, aż masa będzie jasna i puszysta.
Dalej ucierając dodajemy po jednym jajku (białko i żółtko).
Mąki mieszamy
z proszkiem do pieczenia oraz solą, pomału dodajemy do masy jajecznej i
dokładnie mieszamy. Jeśli cisto jest klejące, dodajemy odrobinę mąki, ale nie
za dużo. Jeżeli przesadzimy, ciastka będą twarde.
Ciasto
dzielimy na trzy części, robimy z nich kule, które spłaszczamy na
"dyski", każdy pakujemy do osobnego worka, by na końcu włożyć je na
godzinę do lodówki.
Po tym czasie
najpierw wyjmujemy jeden dysk. rozwałkowujemy na grubość około 4mm i wycinamy
foremką kwiatki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy
ozdabiamy drażetkami M&M’s delikatnie je wciskając w ciasto.
Tak samo
postępujemy z kolejnymi dyskami ciasta.
Przygotowane
kwiatki wstawiamy na 20 minut do zamrażarki.
Pieczemy w 200°C przez
10-12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.