środa, 25 stycznia 2017

Rogaliki serowe z powidłami



Wspomnienie dzieciństwa – mięciutkie, wilgotne i takie na raz do buzi. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.


Składniki:
- 250g białego sera
- 250g miękkiego masła
- 250g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypywania podczas wałkowania
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- kilka łyżek powideł
- cukier puder

Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy posiekane masło oraz biały ser. Zagniatamy. Ciasto będzie się kleić.
Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt, a następnie wycinamy trójkąty. Nakładamy powidła i zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu) i pieczemy 20-25 minut. 
Studzimy na kratce. 
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.