Wspomnienie dzieciństwa – mięciutkie, wilgotne i takie
na raz do buzi. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
-
250g białego sera
-
250g miękkiego masła
-
250g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypywania podczas wałkowania
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
kilka łyżek powideł
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia,
wysypujemy na stolnicę. Dodajemy posiekane masło oraz biały ser. Zagniatamy.
Ciasto będzie się kleić.
Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt,
a następnie wycinamy trójkąty. Nakładamy powidła i zwijamy rogaliki. Układamy
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu) i
pieczemy 20-25 minut.
Studzimy na kratce.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Studzimy na kratce.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.