sobota, 21 stycznia 2017

Faworki z serkiem mascarpone



Pomysł na faworki z serkiem mascarpone podpatrzyłam na blogu Zjem to! i gorąco je polecam. Są bosko kruche, bardzo delikatne i tak pyszne, że trudno się im oprzeć.


Składniki:
- 250g serka mascarpone
- 360g mąki pszennej tortowej + 30g do podsypywania podczas wałkowania
- 6 żółtek z dużych jajek (L)
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
- 1 ziemniak
- cukier puder do posypania gotowych faworków

Sposób przygotowania:
Serek mascarpone, żółtka, cukier, sól i spirytus mieszamy razem (najlepiej robotem) aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie, nadal mieszając, dodajemy pomału mąkę. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie lepić się do dłoni. Jeśli się lepi, dodajemy odrobinę mąki. Jednak nie za dużo, bo faworki będą twarde.
Stolnicę oprószamy lekko mąką i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Potem krótszy bok ciasta składamy do środka na długości 1/3, a na niego kładziemy bok z drugiej strony. Tak złożone ciasto ponownie rozwałkowujemy na prostokąt i znów składamy. Czynność powtarzamy kilkanaście razy.
Dzięki temu ciasto zostanie napowietrzone i faworki uzyskają lekkość i charakterystyczne bąbelki. Wywałkowane ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na 4-5 części i każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko, aż do półprzezroczystości. Im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche faworki (ciasto podczas smażenia bardzo "puchnie"). Gotowe placki kroimy w paski i formujemy faworki.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej - ma optymalną temperaturę, gdy wokół włożonej do niego drewnianej łyżki tworzą się bąbelki. Ziemniaka kroimy na plasterki.
Smażymy faworki z obu stron na złoty kolor (wrzucamy "do towarzystwa" po plasterku ziemniaka). Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.