niedziela, 20 listopada 2016

Drożdżowe ślimaczki z serem



Niebezpieczne, cudnie pachnące, mięciutkie i wilgotne dzięki masie serowej. Po prostu wołają: „Zjedz mnie!”
Przepis na drożdżowe ciasto bazuje na recepturze Bajaderki na cynamonowe zawijańce – dla mnie mistrzyni drożdżowego ciasta.


Składniki na ciasto drożdżowe:
- 650g mąki pszennej tortowej
- ½ szklanki cukru
- 120g miękkiego masła
- 2 duże jajka (XL)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 8g suchych drożdży
- ¼ łyżeczki soli

Składniki na masę serową:
- 500g półtłustego białego twarogu w kostce (ważne, aby był suchy)
- 80g miękkiego masła
- 1 żółtko z dużego jajka (XL)
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka świeżo wyciskanego soku z cytryny
- 40g budyniu waniliowego (bez cukru)

Składniki na lukier:
- 1 białko z dużego jajka (XL)
- cukier puder

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy zaczyn. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru oraz łyżką mąki i zalewamy ¼ szklanki ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże „ruszyły”.
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe (w tym przygotowany zaczyn) wrzucamy do miski robota kuchennego i wyrabiamy hakiem do chleba do momentu, aż składniki dokładnie się połączą, a ciasto uzyska elastyczną konsystencję. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko rękami, aby odgazować, a następnie rozwałkowujemy je w kształt prostokąta o wymiarach około 50 x 35cm.

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na masę serową i, ugniatając, dokładnie łączymy. Ja to robię ubijaczką do ziemniaków. Nie należy miksować, aby masa nie zrobiła się rzadka.

Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy ser i zwijamy jak roladę. Kroimy na około 2cm plastry, układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu). Pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy jeszcze 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.

Przygotowujemy lukier – mieszamy białko z cukrem pudrem. Cukru pudru dajemy tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Lukrujemy jeszcze ciepłe serowe ślimaczki i zostawiamy do wystudzenia oraz stwardnięcia lukru. Jeśli ta ostatnia sztuka się Wam uda, to gratuluję. U mnie najczęściej zaczynają znikać jeszcze ciepłe, z lukrem cudnie lepiącym się do palców.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.