Na winie, bo co mi się w domu w
tych dwóch smakach nawinęło pod rękę, to wylądowało w cieście. Ciasto z nagłej
potrzeby chwili, a takie bywają najlepsze. W tym przypadku nie jest inaczej.
Składniki na
spód ciasta (biszkopt):
- 4 duże
jajka (XL)
- 5 dużych
łyżek pszennej mąki tortowej
- 5 łyżek
cukru
- ¾ łyżeczki
proszku do pieczenia
Składniki nasączająco-smakowe:
- 220g
konfitury wiśniowej z całymi wiśniami
- 3 łyżki
rumu
Składniki na
warstwę serkową:
- 4 serki
waniliowe Danio (w sumie 560g)
- 2
galaretki wiśniowe
Składniki na
warstwę jabłkową:
- 900g
prażonych jabłek
- 2
galaretki wiśniowe
Sposób
przygotowania:
Blaszkę o wymiarach 38 x 25 cm wykładamy
papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (bez
termoobiegu).
Przygotowujemy spód ciasta.
Ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do
pieczenia, dokładnie mieszamy z masą jajeczną i wylewany na przygotowaną
blaszkę. Wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut.
Studzimy (nie wyciągamy z blaszki).
Konfiturę wiśniową mieszamy z
rumem i mieszanką smarujemy przestudzony biszkopt.
W tym czasie szykujemy kolejną
warstwę ciasta. Rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe w 300ml gorącej wody,
studzimy. Chłodną mieszamy z serkami Danio.
Tężejącą masę serową wylewamy na
biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Rozpuszczamy pozostałe dwie
galaretki wiśniowe, ale tym razem w 200ml gorącej wody. Mieszamy z prażonymi
jabłkami. Odstawiamy do przestudzenia.
Gdy warstwa serowa ładnie nam
stwardnieje, wylewamy masę jabłkowo-wiśniową, wyrównujemy i ponownie wstawiamy
do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.