sobota, 19 listopada 2016

Kostka jabłkowo-wiśniowa



Na winie, bo co mi się w domu w tych dwóch smakach nawinęło pod rękę, to wylądowało w cieście. Ciasto z nagłej potrzeby chwili, a takie bywają najlepsze. W tym przypadku nie jest inaczej. 
                                                                                               


Składniki na spód ciasta (biszkopt):
- 4 duże jajka (XL)
- 5 dużych łyżek pszennej mąki tortowej
- 5 łyżek cukru
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki nasączająco-smakowe:
- 220g konfitury wiśniowej z całymi wiśniami
- 3 łyżki rumu

Składniki na warstwę serkową:
- 4 serki waniliowe Danio (w sumie 560g)
- 2 galaretki wiśniowe

Składniki na warstwę jabłkową:
- 900g prażonych jabłek
- 2 galaretki wiśniowe

Sposób przygotowania:
Blaszkę o wymiarach 38 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
Przygotowujemy spód ciasta. Ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy z masą jajeczną i wylewany na przygotowaną blaszkę. Wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut. Studzimy (nie wyciągamy z blaszki).
Konfiturę wiśniową mieszamy z rumem i mieszanką smarujemy przestudzony biszkopt.
W tym czasie szykujemy kolejną warstwę ciasta. Rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe w 300ml gorącej wody, studzimy. Chłodną mieszamy z serkami Danio. 
Tężejącą masę serową wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Rozpuszczamy pozostałe dwie galaretki wiśniowe, ale tym razem w 200ml gorącej wody. Mieszamy z prażonymi jabłkami. Odstawiamy do przestudzenia.
Gdy warstwa serowa ładnie nam stwardnieje, wylewamy masę jabłkowo-wiśniową, wyrównujemy i ponownie wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.