piątek, 28 października 2016

Wampirze zęby



Strasznie wyglądające i równie strasznie smaczne. W sam raz na świętowanie zbliżającego się Halloween. Są dość czaso- i pracochłonne, ale efekt końcowy w stu procentach jest wart tego trudu.


Składniki na ciasteczka (podstawa szczęk):
- 300g mąki pszennej tortowej
- 2 duże jajka (rozmiar XL)
- 150g miękkiego masła
- 100g brązowego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krwawy lukier:
- 150g przesianego cukru pudru
- sok z 1 cytryny (około 2 łyżki)
- czerwony barwnik spożywczy

Składniki na zęby:
- 1 paczka białych pianek marshmallow
- 50g całych migdałów

Sposób przygotowania:
Dzień przed planowanym pieczeniem ciasteczek przygotowujemy migdały. To będą kły wampira. W tym celu migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 30 minut (u mnie najczęściej kończy się na kilku godzinach). Potem schładzamy, odcedzamy i obieramy. Obrane migdały pozostawiamy na talerzyku, aby przeschły.
Kolejnego dnia zabieramy się za ciasteczka stanowiące podstawę naszych szczęk. W tym celu:
- rozdzielamy żółtka od białek,
- mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia,
- masło ucieramy z cukrem. Cały czas mieszając dodajemy kolejno żółtka i białka. Pomału dodajemy mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Dużą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 200°C (bez termoobiegu).
Łyżeczką nabieramy ciasto (1 kopiasta łyżeczka = 1 porcja), formujemy kulkę i układamy na blaszce do pieczenia. Kolejne kulki kładziemy w sporej odległości od siebie. 
Gdy cała forma jest „zakulkowana”, każdą kulkę spłaszczamy palcami, tworząc placuszki.
Pieczemy około 15 minut, do ładnego zrumienienia. Studzimy na kratce. Wychodzi około 24 sztuk.

Przygotowujemy zęby. Migdałowe kły już mamy, ale potrzebujemy pozostałe zębiska. Każdą dużą białą piankę kroimy najpierw na pół, a potem uzyskaną połówkę na cztery części/zęby. Pianki podczas krojenia okropnie się kleją zarówno do palców, jak i do noża. Aby ułatwić sobie pracę zwilżamy mokrym ręcznikiem palce i nóż.
Ostatni element do przygotowania to krwawy lukier. Mieszamy więc cukier puder i sok cytrynowy do uzyskania gęstego lukru, który zabarwiamy czerwonym barwnikiem. Lukier nie może być zbyt rzadki, bo później trudno nam będzie poukładać stabilnie zęby.
Czas na składanie szczęk i najlepszą zabawę. Każde ciasteczko przekrawamy na pół, smarujemy lukrem i wzdłuż zaokrąglonego brzegu ciasteczka układamy zęby. Odkładamy na kilka godzin (najlepiej całą noc) do skrzepnięcia lukru. Gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.