Strasznie wyglądające i równie
strasznie smaczne. W sam raz na świętowanie zbliżającego się Halloween. Są dość
czaso- i pracochłonne, ale efekt końcowy w stu procentach jest wart tego trudu.
Składniki na
ciasteczka (podstawa szczęk):
- 300g mąki
pszennej tortowej
- 2 duże
jajka (rozmiar XL)
- 150g
miękkiego masła
- 100g
brązowego cukru
- ½ łyżeczki
cynamonu
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Składniki na
krwawy lukier:
- 150g
przesianego cukru pudru
- sok z 1
cytryny (około 2 łyżki)
- czerwony
barwnik spożywczy
Składniki na
zęby:
- 1 paczka
białych pianek marshmallow
- 50g całych
migdałów
Sposób
przygotowania:
Dzień przed planowanym pieczeniem ciasteczek
przygotowujemy migdały. To będą kły wampira. W tym celu migdały zalewamy wrzątkiem
i odstawiamy na minimum 30 minut (u mnie najczęściej kończy się na kilku
godzinach). Potem schładzamy, odcedzamy i obieramy. Obrane migdały pozostawiamy
na talerzyku, aby przeschły.
Kolejnego dnia zabieramy się za
ciasteczka stanowiące podstawę naszych szczęk. W tym celu:
- rozdzielamy żółtka od białek,
- mąkę mieszamy z cynamonem i
proszkiem do pieczenia,
- masło ucieramy z cukrem. Cały
czas mieszając dodajemy kolejno żółtka i białka. Pomału dodajemy mąkę z
cynamonem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Dużą formę do pieczenia wykładamy
papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 200°C (bez termoobiegu).
Łyżeczką nabieramy ciasto (1
kopiasta łyżeczka = 1 porcja), formujemy kulkę i układamy na blaszce do
pieczenia. Kolejne kulki kładziemy w sporej odległości od siebie.
Gdy cała
forma jest „zakulkowana”, każdą kulkę spłaszczamy palcami, tworząc placuszki.
Pieczemy około 15 minut, do
ładnego zrumienienia. Studzimy na kratce. Wychodzi około 24 sztuk.
Przygotowujemy zęby. Migdałowe kły
już mamy, ale potrzebujemy pozostałe zębiska. Każdą dużą białą piankę kroimy najpierw
na pół, a potem uzyskaną połówkę na cztery części/zęby. Pianki podczas krojenia
okropnie się kleją zarówno do palców, jak i do noża. Aby ułatwić sobie pracę
zwilżamy mokrym ręcznikiem palce i nóż.
Ostatni element do przygotowania
to krwawy lukier. Mieszamy więc cukier puder i sok cytrynowy do uzyskania
gęstego lukru, który zabarwiamy czerwonym barwnikiem. Lukier nie może być zbyt
rzadki, bo później trudno nam będzie poukładać stabilnie zęby.
Czas na składanie szczęk i
najlepszą zabawę. Każde ciasteczko przekrawamy na pół, smarujemy lukrem i
wzdłuż zaokrąglonego brzegu ciasteczka układamy zęby. Odkładamy na kilka godzin
(najlepiej całą noc) do skrzepnięcia lukru. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.