sobota, 29 października 2016

Tiramisu



Tiramisu według przepisu bazującego na recepturze polskiego cukiernika, Pawła Małeckiego. U mnie odrobinę mniej słodkie i bardziej alkoholowe. Może wystąpić w formie ciasta lub deseru. Tylko od nas zależy, jak je podamy. Jest przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Niebiańska uczta dla podniebienia.


Składniki na krem:
- 7 żółtek z dużych jajek (XL)
- 220 g drobnego cukru
- 750 g serka mascarpone
- ½ szklanki wody

Składniki na poncz kawowy:
- 1 szklanka espresso
- 70 g cukru
- 100 ml amaretto

Dodatkowo:
- 350 g podłużnych biszkoptów
- kakao

Sposób przygotowania:
Porcja na blaszkę o wymiarach 30cm x 20cm lub 1 keksówkę plus kilka pucharków/szklaneczek do whisky (drugi wariant to mój ulubiony).
Blaszkę/keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Najpierw przygotowujemy syrop do kremu oraz poncz. Zagotowujemy ½ szklanki wody z 220 g cukru. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 1,5 minuty. Odstawiamy do przestudzenia.
Pora na poncz kawowy. Zagotowujemy espresso z 70 g cukru. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru i delikatnego odparowania. Ma nam powstać intensywnie kawowy syrop. Następnie studzimy i do chłodnego dodajemy amaretto. Mieszamy.
Zabieramy się za krem. W mikserze, końcówką do ubijania białek, ubijamy żółtka, dodając stopniowo (po łyżce) cukrowy syrop. Ubijamy do momentu powstania puszystej masy. Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie mieszamy.
W blaszce/keksówce/pucharku układamy warstwę biszkoptów nasączonych kawowym ponczem, przykrywamy warstwą kremu, kładziemy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, znowu krem i tak do wyczerpania składników.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy kakao.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.