Halloween zbliża się wielkimi
krokami. Czas więc zabrać się do strasznych wypieków. Na pierwszy ogień klasyka
– pyszne i kruche wiedźmowe paluchy.
Składniki na
paluchy:
- 450g mąki
pszennej tortowej
- 225g
zimnego masła
- ¾ szklanki
przesianego cukru pudru
- 1 duże
jajko (rozmiar XL)
- 1
paczuszka cukru z prawdziwą wanilią
- 1
paczuszka cukru migdałowego
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki
soli
Paznokcie:
- 100g
migdałów (całych)
Sposób
przygotowania:
Dzień przed planowanym pieczeniem ciasteczek
przygotowujemy migdały. W tym celu zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na
minimum 30 minut (u mnie najczęściej kończy się na kilku godzinach). Potem
schładzamy, odcedzamy i obieramy. Obrane migdały pozostawiamy na talerzyku, aby
przeschły.
Kolejnego dnia zabieramy się za ciasteczka.
Wszystkie składniki na paluchy siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy,
formujemy w kulę, wrzucamy do woreczka i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie szykujemy paznokcie, czyli
dzielimy każdy migdał na pół. Dzięki temu pazury będą cieńsze i bardziej realistyczne.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy
paluchy. Należy pamiętać, że w cieście jest proszek do pieczenia i ciastka trochę
urosną, więc paluchowe wałeczki robimy nieco cieńsze od oczekiwanego palca. Na
jednym końcu wałeczka wciskamy połówkę migdała i nagniatamy nożem kreski w
miejscach stawów na paluchach. Tak naszykowane ciastka wkładamy do zamrażalnika
na 10-12 minut. Dzięki temu później nie rozpłyną się nam w trakcie pieczenia.
Paluchy pieczemy około 10-12 minut w
piekarniku nagrzanym do 220°C (bez termoobiegu). Studzimy na kratce.
Strasznego smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.