czwartek, 27 października 2016

Paluchy wiedźmy



Halloween zbliża się wielkimi krokami. Czas więc zabrać się do strasznych wypieków. Na pierwszy ogień klasyka – pyszne i kruche wiedźmowe paluchy.

Składniki na paluchy:
- 450g mąki pszennej tortowej
- 225g zimnego masła
- ¾ szklanki przesianego cukru pudru
- 1 duże jajko (rozmiar XL)
- 1 paczuszka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 paczuszka cukru migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli

Paznokcie:
- 100g migdałów (całych)


Sposób przygotowania:
Dzień przed planowanym pieczeniem ciasteczek przygotowujemy migdały. W tym celu zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na minimum 30 minut (u mnie najczęściej kończy się na kilku godzinach). Potem schładzamy, odcedzamy i obieramy. Obrane migdały pozostawiamy na talerzyku, aby przeschły.
Kolejnego dnia zabieramy się za ciasteczka. Wszystkie składniki na paluchy siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy, formujemy w kulę, wrzucamy do woreczka i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie szykujemy paznokcie, czyli dzielimy każdy migdał na pół. Dzięki temu pazury będą cieńsze i bardziej realistyczne.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy paluchy. Należy pamiętać, że w cieście jest proszek do pieczenia i ciastka trochę urosną, więc paluchowe wałeczki robimy nieco cieńsze od oczekiwanego palca. Na jednym końcu wałeczka wciskamy połówkę migdała i nagniatamy nożem kreski w miejscach stawów na paluchach. Tak naszykowane ciastka wkładamy do zamrażalnika na 10-12 minut. Dzięki temu później nie rozpłyną się nam w trakcie pieczenia.
Paluchy pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C (bez termoobiegu). Studzimy na kratce.
Strasznego smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.