niedziela, 9 października 2016

Ko-ko szaszłyki



Nie znam osoby, która nie lubi szaszłyków.  Połączenie marynowanego mięsa z bukietem warzyw to feeria smaków, która zachwyci niejednego.



Składniki:
- 500g filetu z kurczaka
- 1 większa cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- patyczki do szaszłyków

Marynata:
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 krople tabasco
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki kurkumy
- szczypta rozmarynu

 
 Sposób przygotowania:

Patyczki do szaszłyków zalewamy wodą (ważne, aby całe były zanurzone) i odstawiamy na 2-3 godziny. Dzięki temu później mięso nie będzie się nam „łapać” do patyczków i łatwo będzie je zdjąć.

Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy składniki marynaty. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do marynaty i mieszamy, aby dokładnie „obkleiła” wszystkie kąski mięsa.

Z papryk usuwamy gniazda nasienne, cukinii obcinamy końcówki, a cebulę obieramy. Papryki oraz cebulę kroimy na mniejsze kawałki – adekwatne do przygotowanych kąsków kurczaka, natomiast cukinię przekrawamy wzdłuż (na pół) i kroimy na plasterki o grubości około pół centymetra.

Na namoczone patyczki nabijamy kolejno: paprykę, cebulę,  cukinię, mięso – i tak dalej, aż do wyczerpania składników.

Gotowe szaszłyki umieszczamy w zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki na około pół godziny.

Smażymy na dobrze rozgrzanym grillu (na tacce do grilla). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.