Nie znam osoby, która nie lubi szaszłyków. Połączenie marynowanego mięsa z bukietem
warzyw to feeria smaków, która zachwyci niejednego.
Składniki:
-
500g filetu z kurczaka
-
1 większa cukinia
-
2 czerwone papryki
-
1 cebula
-
patyczki do szaszłyków
Marynata:
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 krople tabasco
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego
pieprzu
- ¼ łyżeczki kurkumy
- szczypta rozmarynu
Sposób
przygotowania:
Patyczki do szaszłyków zalewamy wodą (ważne,
aby całe były zanurzone) i odstawiamy na 2-3 godziny. Dzięki temu później mięso
nie będzie się nam „łapać” do patyczków i łatwo będzie je zdjąć.
Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. W
misce mieszamy składniki marynaty. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy
do marynaty i mieszamy, aby dokładnie „obkleiła” wszystkie kąski mięsa.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne, cukinii
obcinamy końcówki, a cebulę obieramy. Papryki oraz cebulę kroimy na mniejsze
kawałki – adekwatne do przygotowanych kąsków kurczaka, natomiast cukinię przekrawamy
wzdłuż (na pół) i kroimy na plasterki o grubości około pół centymetra.
Na namoczone patyczki nabijamy kolejno:
paprykę, cebulę, cukinię, mięso – i tak
dalej, aż do wyczerpania składników.
Gotowe szaszłyki umieszczamy w zamykanym
pojemniku i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Smażymy na dobrze rozgrzanym grillu (na tacce
do grilla).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.