Cudnie kruche i pachnące
cynamonem. Wspaniałe na poprawę humoru w te ostatnimi czasy ponure i deszczowe dni. To odrobina słońca do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 300g mąki
pszennej tortowej
- 2 duże
jajka
- 150g
miękkiego masła
- 100g
brązowego cukru
- ½ łyżeczki
cynamonu
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Sposób
przygotowania:
Rozdzielamy żółtka od białek.
Mąkę mieszamy z cynamonem i
proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem. Cały
czas mieszając dodajemy kolejno żółtka i białka. Pomału dodajemy mąkę z
cynamonem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Dużą formę do pieczenia wykładamy
papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 200°C (bez termoobiegu).
Łyżeczką nabieramy ciasto (1
kopiasta łyżeczka = 1 porcja), formujemy kulkę i układamy na blaszce do
pieczenia. Kolejne kulki kładziemy w sporej odległości od siebie. Gdy cała
forma jest „zakulkowana”, każdą kulkę spłaszczamy palcami, tworząc placuszki.
Pieczemy około 15 minut, do
ładnego zrumienienia. Studzimy na kratce. Wychodzi około 24 sztuk.
...JFK zawsze mówił , prostota jest najpiękniejsza .
OdpowiedzUsuńSkładniki , czas przygotowania .Czego więcej chcieć jak nie chęci ;)
... do dzieła .
Dziękuję :)
Usuń