środa, 12 października 2016

Ciasteczka cynamonowe



Cudnie kruche i pachnące cynamonem. Wspaniałe na poprawę humoru w te ostatnimi czasy ponure i deszczowe dni. To odrobina słońca do popołudniowej kawy.

Składniki:
- 300g mąki pszennej tortowej
- 2 duże jajka
- 150g miękkiego masła
- 100g brązowego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Rozdzielamy żółtka od białek.
Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem. Cały czas mieszając dodajemy kolejno żółtka i białka. Pomału dodajemy mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Dużą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 200°C (bez termoobiegu).
Łyżeczką nabieramy ciasto (1 kopiasta łyżeczka = 1 porcja), formujemy kulkę i układamy na blaszce do pieczenia. Kolejne kulki kładziemy w sporej odległości od siebie. Gdy cała forma jest „zakulkowana”, każdą kulkę spłaszczamy palcami, tworząc placuszki.
Pieczemy około 15 minut, do ładnego zrumienienia. Studzimy na kratce. Wychodzi około 24 sztuk.


2 komentarze:

  1. ...JFK zawsze mówił , prostota jest najpiękniejsza .
    Składniki , czas przygotowania .Czego więcej chcieć jak nie chęci ;)
    ... do dzieła .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.