Letni wieczór, łuna zachodzącego słońca,
śpiewający na rosnącym nieopodal drzewie kos, cykanie świerszczy… Przy stole, w
altance stojącej w ogrodzie, przyjaciele
ze szklanicami zimnego piwa otoczeni
zapachem szykujących się potraw na grillu, wesołe rozmowy i leniwie
płynący czas – to lubię.
Składniki:
- 500g polędwiczek z indyka
- 18 plasterków chudego boczku
- 18 wykałaczek
Marynata:
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego
pieprzu
- ¼ łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. W
misce mieszamy składniki marynaty. Mięso kroimy na 18 kawałków, wrzucamy do
marynaty i mieszamy, aby dokładnie „obkleiła” wszystkie kawałki mięsa.
Na każdym plasterku boczku układamy
zamarynowany kąsek polędwiczki, zwijamy i spinamy wykałaczką.
Gotowe roladki umieszczamy w zamykanym pojemniku
i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Smażymy na dobrze rozgrzanym grillu do czasu,
aż boczek ładnie nam się zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.