niedziela, 9 października 2016

Indycza polędwiczka z grilla



Letni wieczór, łuna zachodzącego słońca, śpiewający na rosnącym nieopodal drzewie kos, cykanie świerszczy… Przy stole, w altance stojącej w ogrodzie,  przyjaciele ze szklanicami zimnego piwa otoczeni  zapachem szykujących się potraw na grillu, wesołe rozmowy i leniwie płynący czas – to lubię.


Składniki:
- 500g polędwiczek z indyka
- 18 plasterków chudego boczku
- 18 wykałaczek

Marynata:
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:
Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy składniki marynaty. Mięso kroimy na 18 kawałków, wrzucamy do marynaty i mieszamy, aby dokładnie „obkleiła” wszystkie kawałki mięsa.
Na każdym plasterku boczku układamy zamarynowany kąsek polędwiczki, zwijamy i spinamy wykałaczką.
Gotowe roladki umieszczamy w zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Smażymy na dobrze rozgrzanym grillu do czasu, aż boczek ładnie nam się zrumieni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.