poniedziałek, 17 października 2016

Mini serniczki z wiśniami



Miałam ochotę na wiśnie, a Córa chciała mini serniczki. W ten sposób powstały te oto mini serniczki z wiśniami. Do ich stworzenia skorzystałam z genialnego przepisu Doroty Świątkowskiej na mini-serniczki z malinowym puree, który nieco zmodyfikowałam.

Składniki na mini serniczki:
- 400 g tłustego białego sera
- 100 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 1 duże jajko
- 16 g cukru waniliowego
- 100 g musu wiśniowego
- 2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
- frużelina wiśniowa


Sposób przygotowania:
Z podanej porcji przygotujemy dziewięć mini serniczków.
Biały ser mielimy dwukrotnie. Foremkę do mufinek wykładamy papilotkami. Mus wiśniowy mieszamy z przesianym cukrem pudrem.
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (bez termoobiegu).
Do miski wkładamy zmielony ser, wlewamy mleko skondensowane, wbijamy jajko, wsypujemy cukier waniliowy. Wszystko szybko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nie miksujemy.
Napełniamy papilotki masą serową. Na górę każdego mini serniczka wykładamy pełną łyżeczkę musu wiśniowego i delikatnie go mieszamy z serem (np. za pomocą patyczka do szaszłyków).

W piekarniku, na poziomie poniżej serniczków, ustawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Wstawiamy mini serniczki i pieczemy około 25 minut. Masa serowa powinna pozostać jasna, jednak jej góra w całości powinna być ścięta. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy mini serniczki w piekarniku do ostudzenia. Zimne wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej do następnego dnia. Papilotki usuwamy dopiero po tym czasie.
Przed podaniem dekorujemy frużeliną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.