Miałam ochotę na wiśnie, a Córa
chciała mini serniczki. W ten sposób powstały te oto mini serniczki z wiśniami.
Do ich stworzenia skorzystałam z genialnego przepisu Doroty Świątkowskiej na mini-serniczki z malinowym puree, który nieco zmodyfikowałam.
Składniki na
mini serniczki:
- 400 g tłustego
białego sera
- 100 ml
słodzonego mleka skondensowanego
- 1 duże
jajko
- 16 g cukru
waniliowego
- 100 g musu
wiśniowego
- 2 łyżki
cukru pudru
Dekoracja:
- frużelina
wiśniowa
Sposób
przygotowania:
Z podanej porcji przygotujemy dziewięć
mini serniczków.
Biały ser mielimy dwukrotnie. Foremkę
do mufinek wykładamy papilotkami. Mus wiśniowy mieszamy z przesianym cukrem
pudrem.
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C
(bez termoobiegu).
Do miski wkładamy zmielony ser, wlewamy
mleko skondensowane, wbijamy jajko, wsypujemy cukier waniliowy. Wszystko szybko
mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nie miksujemy.
Napełniamy papilotki masą serową.
Na górę każdego mini serniczka wykładamy pełną łyżeczkę musu wiśniowego i delikatnie
go mieszamy z serem (np. za pomocą patyczka do szaszłyków).
W piekarniku, na poziomie poniżej
serniczków, ustawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Wstawiamy mini
serniczki i pieczemy około 25 minut. Masa serowa powinna pozostać jasna, jednak
jej góra w całości powinna być ścięta. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik,
uchylamy drzwiczki i zostawiamy mini serniczki w piekarniku do ostudzenia.
Zimne wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej do następnego dnia.
Papilotki usuwamy dopiero po tym czasie.
Przed podaniem dekorujemy
frużeliną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.