niedziela, 9 października 2016

Cevapcici



Trochę mnie tu nie było i chyba najwyższa pora nadrobić zaległości. Wiem, że pogoda ostatnio już nie jest najlepsza, ale może jeszcze trafi się kilka dni złotej jesieni. Zacznijmy więc od potraw na grilla. Pierwsza propozycja to cevapcici.

To specjał kuchni bałkańskiej. Jak dla mnie najlepiej smakują z sosem tzatziki lub czosnkowym.




Składniki:
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 1 średnia
- 1 łyżka tartej bułki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki przyprawy do cevapcici
- olej rzepakowy do formowania mięsnych wałeczków



Sposób przygotowania:
Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Obieramy cebulę i blendujemy. Wrzucamy do miski: mięso, tartą bułkę, przyprawy (w tym czosnek i cebulę) i wbijamy całe jajko. Całość dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Ręce smarujemy oliwą – dzięki temu mięso nie będzie nam się kleiło do rąk, a później do tacki, na której będziemy smażyć cevapcici.
Łyżką nabieramy porcję mięsa i formujemy niezbyt grube wałeczki o długości około 6 cm.
Smażymy na dobrze rozgrzanym grillu (na tacce do grilla) obracając co pewien czas, aż mięso ładnie się zrumieni ze wszystkich stron (powinny być ciemnobązowe).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.