Trochę mnie tu nie było i chyba najwyższa pora nadrobić zaległości.
Wiem, że pogoda ostatnio już nie jest najlepsza, ale może jeszcze trafi się
kilka dni złotej jesieni. Zacznijmy więc od potraw na grilla. Pierwsza propozycja to cevapcici.
To specjał kuchni bałkańskiej. Jak dla mnie najlepiej smakują z
sosem tzatziki lub czosnkowym.
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 1 średnia
- 1 łyżka tartej bułki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki przyprawy do cevapcici
- olej rzepakowy do formowania mięsnych
wałeczków
Sposób przygotowania:
Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Obieramy
cebulę i blendujemy. Wrzucamy do miski: mięso, tartą bułkę, przyprawy (w tym
czosnek i cebulę) i wbijamy całe jajko. Całość dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy
na około godzinę do lodówki.
Ręce smarujemy oliwą – dzięki temu mięso nie
będzie nam się kleiło do rąk, a później do tacki, na której będziemy smażyć
cevapcici.
Smażymy na dobrze rozgrzanym grillu (na tacce do
grilla) obracając co pewien czas, aż mięso ładnie się zrumieni ze wszystkich
stron (powinny być ciemnobązowe).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.