Placuszki twarogowe z regionalnej
kuchni małopolskiej. Smakiem przypominają pyszne małe serniczki, a do tego są
sycące i ekspresowe w wykonaniu. Po prostu genialne na szybki i smaczny obiad.
Składniki:
- 500g
białego sera, półtłustego (powinien być suchy, nie z wiaderka!)
- 2 duże
jajka
- 50g cukru
- 30g cukru waniliowego
- 140g mąki
pszennej tortowej
- masło
klarowane do smażenia
- mąka do
obtaczania placuszków
- ulubione
dodatki np.: świeże owoce, bita śmietana, cukier puder, sos owocowy itp.
Sposób
przygotowania:
Do miski wrzucamy ser i
rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy jajka, mąkę oraz cukry i całość mieszamy widelcem.
Uwaga – nie miksujemy, bo masa zrobi się rzadka.
Łyżką nabieramy porcję ciasta i,
obtaczając w mące, formujemy zgrabne placuszki.
Smażymy z obu stron na złoty
kolor w niewielkiej ilości masła. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kuchennym
ręczniku papierowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.