wtorek, 19 lipca 2016

Małdrzyki



Placuszki twarogowe z regionalnej kuchni małopolskiej. Smakiem przypominają pyszne małe serniczki, a do tego są sycące i ekspresowe w wykonaniu. Po prostu genialne na szybki i smaczny obiad.

Składniki:
- 500g białego sera, półtłustego (powinien być suchy, nie z wiaderka!)
- 2 duże jajka
- 50g cukru
- 30g cukru waniliowego
- 140g mąki pszennej tortowej
- masło klarowane do smażenia
- mąka do obtaczania placuszków
- ulubione dodatki np.: świeże owoce, bita śmietana, cukier puder, sos owocowy itp.

Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy ser i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy jajka, mąkę oraz cukry i całość mieszamy widelcem. Uwaga – nie miksujemy, bo masa zrobi się rzadka.
Łyżką nabieramy porcję ciasta i, obtaczając w mące, formujemy zgrabne placuszki.
Smażymy z obu stron na złoty kolor w niewielkiej ilości masła. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kuchennym ręczniku papierowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.