Gdy za oknem buro i ponuro,
maluję lato na talerzu. Zapraszam na słoneczne ciasto pachnące wakacjami.
Cztery warstwy pyszności, które wymagają nieco czasu, ale wierzcie mi, każda
minuta jest ich warta.
Składniki na
spód ciasta:
- 1¾
szklanki mąki pszennej tortowej
- 125g miękkiego
masła
- 2 łyżki cukru
Składniki ma
masę malinową:
- ¼ szklanki
mąki pszennej tortowej
- 1½
szklanki cukru
- 6 żółtek z
dużych jajek
- 250g
śmietany 30%
- 500g malin
Składniki na
piankę:
- 6 białek z
dużych jajek
- ½ szklanki
cukru
- 2 budynie
waniliowe
- szczypta
soli
- 500g malin
Składniki na
kruszonkę:
- 150g mąki
pszennej tortowej
- 30g
wiórków kokosowych
- 125g masła
- ½ szklanki
cukru
Sposób
przygotowania:
Blaszkę o wymiarach 38 x 25 cm wykładamy
papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (bez
termoobiegu).
Przygotowujemy spód ciasta.
Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy posiekane masło i zagniatamy całość, aż do
uzyskania sypkiej i grudkowatej konsystencji. Wysypujemy ciasto na blaszkę i
ugniatamy palcami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12
minut.
W tym czasie szykujemy kolejną
warstwę ciasta. Do miski wsypujemy mąkę i cukier, mieszamy. Do garnuszka
wlewamy śmietanę, wbijamy żółtka, a następnie mieszamy i wlewamy do sypkich
składników. Znów mieszamy, dodajemy maliny, ponownie mieszamy (tym razem
delikatnie, aby nie uszkodzić malin). Wylewamy całość na podpieczony spód i
pieczemy około 50 minut.
Przygotowujemy kruszonkę – zagniatamy
wszystkie składniki, formujemy kulę, wrzucamy ją do woreczka i wkładamy do
lodówki.
Gdy kruszonka się chłodzi,
zabieramy się za piankę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier w
dalszym ciągu ubijając, aż do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodajemy
proszek budyniowy i ponownie mieszamy.
Gdy mija czas pieczenia,
wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy pianę na upieczoną drugą warstwę
ciasta, a na górze układamy maliny. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy
jeszcze 25-30 minut.
Ciasto kroimy dopiero po
całkowitym wystudzeniu. Cienko obcinamy brzegi i kroimy w kostkę lub
prostokąty. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.