niedziela, 17 lipca 2016

Malinka



Gdy za oknem buro i ponuro, maluję lato na talerzu. Zapraszam na słoneczne ciasto pachnące wakacjami. Cztery warstwy pyszności, które wymagają nieco czasu, ale wierzcie mi, każda minuta jest ich warta. 


Składniki na spód ciasta:
- 1¾ szklanki mąki pszennej tortowej
- 125g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
Składniki ma masę malinową:
- ¼ szklanki mąki pszennej tortowej
- 1½ szklanki cukru
- 6 żółtek z dużych jajek
- 250g śmietany 30%
- 500g malin
Składniki na piankę:
- 6 białek z dużych jajek
- ½ szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe
- szczypta soli
- 500g malin

Składniki na kruszonkę:
- 150g mąki pszennej tortowej
- 30g wiórków kokosowych
- 125g masła
- ½ szklanki cukru


Sposób przygotowania:
Blaszkę o wymiarach 38 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
Przygotowujemy spód ciasta. Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy posiekane masło i zagniatamy całość, aż do uzyskania sypkiej i grudkowatej konsystencji. Wysypujemy ciasto na blaszkę i ugniatamy palcami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut.


W tym czasie szykujemy kolejną warstwę ciasta. Do miski wsypujemy mąkę i cukier, mieszamy. Do garnuszka wlewamy śmietanę, wbijamy żółtka, a następnie mieszamy i wlewamy do sypkich składników. Znów mieszamy, dodajemy maliny, ponownie mieszamy (tym razem delikatnie, aby nie uszkodzić malin). Wylewamy całość na podpieczony spód i pieczemy około 50 minut.
Przygotowujemy kruszonkę – zagniatamy wszystkie składniki, formujemy kulę, wrzucamy ją do woreczka i wkładamy do lodówki.


Gdy kruszonka się chłodzi, zabieramy się za piankę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier w dalszym ciągu ubijając, aż do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodajemy proszek budyniowy i ponownie mieszamy.
Gdy mija czas pieczenia, wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy pianę na upieczoną drugą warstwę ciasta, a na górze układamy maliny. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy jeszcze 25-30 minut.


Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Cienko obcinamy brzegi i kroimy w kostkę lub prostokąty. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.